szerző:
hvg.hu/MTI

Van egy új céldátum.

Soron kívüli EU-csúcson tárgyalhatnak a Brexitről – erősítették meg a Reutersnek az erről szóló brit lapértesülést. A diplomaták november 13-át említették a találkozó egyik lehetséges időpontjaként. A hivatalos bejelentés az állam- és kormányfők jövő heti, salzburgi informális megbeszélésekor várható.

A salzburgi találkozón a Financial Times ugyancsak hétfőn közölt értesülései szerint az EU-ban maradó 27 tagország vezetői arról döntenek, hogy adjanak-e „kiegészítő útmutatásokat” a Londonnal folyó tárgyalások előmozdítása és a megállapodás elérésének elősegítése érdekében Michel Barnier-nek, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójának.

Ha erről döntés születik, az gyakorlatilag felhatalmazást jelentene Barnier számára a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás megkötésére a brit kormánnyal - mondta a londoni gazdasági napilapnak egy név nélkül nyilatkozó EU-diplomata. A Financial Times szerint magas beosztású brit kormánytisztviselők jó ideje panaszolják, hogy Barnier "túlságosan mereven értelmezi" tárgyalási mandátumát, és a tárgyalásokon ezért alakult ki patthelyzet. Maga Barnier hétfőn úgy nyilatkozott: novemberre lehetségesnek tartja a megállapodás elérését.

A novemberi dátum azt jelzi, az uniós vezetők feladták azt az eredeti elképzelést, hogy az október 18-19-i rendes uniós csúcstalálkozó idején le tudják zárni a tárgyalásokat. A Reuters azonban azt is megemlíti: nem valószínű ugyan, de elképzelhető, hogy a britek akár a kilépés dátumáig, vagyis 2019. március 29-ig kitolnák az egyeztetéseket. Ez nem csak Theresa May brit miniszterelnök helyzetét gyengítené, de gyakorlatilag lehetetlenné tenné, hogy a Brexitet a többi 27 tagország is jóváhagyja. Nem lehet azonban kizárni sem, ám a hírügynökség szerint csak abban az esetben, ha csupán technikai kérdések megoldása marad hátra, nem a mostanihoz hasonló politikai patthelyzet feloldása lenne a cél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!