Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést
percről percre

Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Ne legyen Brüsszel bűnbak

A nemzetközi cégek ott fizessenek adót, ahol nyereségre tesznek szert, a műanyaghulladékot vissza kell szorítani, és még ezer más kérdés, amelynek a megoldását vállalta ez a bizottság – ez már programhirdetés, főleg a jövő évi EP-választások elé. Vagyis az EP-től várja, hogy zöld utat adjon a bizottsági javaslatokat gyorsan fogadják el.

20 százalék jó úton van, 30 százalék elakadt.

És itt is az első javaslat: az európaiak döntsenek arról, hogy téli vagy nyári időszámítást akarnak.

"Nem fogadom el, hogy az Európai Bizottságot teszik felelőssé mindenért" – említi, és emlékeztet: a menekültválság megoldása miatt sem lehet bűnbakká tenni Brüsszelt.

Nem úgy, ahogy Orbán gondolja

Szuverenitást említ Juncker, de ez távolról sem azt jelenti, amit Orbán Viktor beszédeiben: a bizottsági elnök szerint az európai szuverenitás a nemzeti szuverenitásból ered. Nem lép annak helyébe, de a szükséges területeken meg kell osztani.

Magyarul: Európai Egyesült Államok nem lesz, de azért legyünk nyitottak és toleránsok.

"Ne csak kifizetőhely legyen az EU!"

A hadvezér most jut el odáig, hogy a kockázatokra, feladatokra hívja fel a figyelmet.

Nem maradhatunk csendben, ha Szíriát nézzük, hiszen humanitárius katasztrófával fenyeget a helyzet – mondja.

Aztán van még feladat a világkereskedelemben is: "Nekem nem tetszik a tiszteletlen fellépés" – megint egy üzenet Trumpnak, majd a tagországoknak: ha Európa tiszteletben lenne saját erejével, akkor globális szerepet vállalhatnánk az egyszerű kifizetőhely helyett.

©

Ehhez például a védelmi alap erősítése lesz egy eszköz – íme az első javaslat. Egy pontosítással: "nem fogjuk felfegyerezni az Európai Uniót, de erősebbek, függetlenebbek akarunk lenni" – mondja Juncker.

Higgy valamiben, akkor is, ha fel kell áldoznod érte Orbánt – üzenik Junckernek

Íme, az eredmények

Az első világháború után az európaiak arra számítottak, hogy hosszú ideig békében fognak élni – Juncker igen távolról indít, de gyorsan előrelépve tisztázza, amit mindig tisztáznak az uniós vezetők: az EU a békéről szól. "Ne mocskoljuk be a képét!" – teszi hozzá, mielőtt nekilátni a helyzetértékelésnek.

Tíz év után a válságot sikerült meghaladnunk – ezt annyi pozitív gazdasági adat követi, mintha Varga Mihály valamelyik beszédét hallgatnánk. Szóba kerül azért a Juncker-terv és Görögország is, ahol nemrég zárult le a gigantikus mentőhitelprogram.

Világhatalom vagyunk, ezért meg kell osztanunk a szuverenitásunkat – a következő pont az EU szerepét taglalja a világban. Donald Trump nevét nem említi ugyan az elnök, de a szabadkereskedelmi megállapodások megvédését vívmányként említi szemben a nyári hónapokban majdnem kereskedelmi háborúba torkolló vitákkal.

Mi európaiak megkerülhetetlen erővé váltunk

– emlékeztet, most már az amerikai elnök nevét is említve arra, hogy ha Európa egy hangon szólal fel, képes eredményekre.

És még az idei évről: a nyári aszályról beszél – és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságára.

 

Juncker színre lép

Időnként a történelem apró lépésekben halad elő. Így van ez az Európai Bizottsággal is: öt évünk van megváltoztatni a dolgokat, de ez végleges változtatásokra nem elég. Mi csak epizód vagyunk az EU hosszú történetében – kezdi az Európai Bizottság elnöke, ám azt is tisztázza: nem akar még mérleget vonni.

©

Folytatjuk a munkát, hogy a tökéletlen Európai Uniót tökéletesítsük – fogalmaz.

Nézzük, hogyan.

Összeült a ház

Az óraátállítás vége, migrációs reformok, az euróövezet megerősítése – ezekről a témákról mindenképpen beszélni fog a következő percekben Jean-Claude Juncker, aki utolsó, csonka évét kezdi meg az Európai Bizottság élén. A hagyományos éves programhirdető beszéd mégsem tűnik unalmasnak, sokan azt várják, hogy a bizottsági elnök kemény javaslatokat terjeszt elő.
1 2 3 4 5 6
Hozzászólások