szerző:
hvg.hu

Nincs elég pénze a városnak, ezért be kell zárni a stadiont Hódmezővásárhelyen. Erre a Fidesz Márki-Zay elleni kampánnyal reagált, a polgármester pedig kedd estére „szülői értekezletet” hívott össze, amelyen fideszes képviselővel is tudott beszélni, aki belátta, hogy tényleg nincs elég pénz a stadion fenntartására.

Lyukas költségvetést örököltem, hiszen a költségvetésben két és fél milliárd olyan bevétel szerepel, amely soha nem fog bejönni

– kezdte a focipályára összehívott „szülői értekezleten” Márki-Zay Péter azoknak a költségvetési tételeknek a felsorolását, amelyek miatt mostanra eljutottak oda, hogy sem a városi televízióra, sem a stadion működtetésére nincs elég pénz.

A múlt héten jelentette be a sportlétesítményt működtető önkormányzati cég vezetője, hogy lakatot kell tenni a helyi stadionra, ahol több sportszakosztály is működik, mert nem futja a további finanszírozásra. A helyi Fidesz azonnal kampányolni kezdett azzal, hogy több ezer gyermek sportolását teszi lehetetlenné a polgármester akkor, amikor a pénzt elvonja. Ez verte ki a biztosítékot Márki-Zay Péternél, és vasárnap bejelentette, hogy a testület feloszlatását fogja kezdeményezni a közgyűlésen.

Végül kedd estére egy "szülői értekezletre" hívta az érintetteket, eljöttek a szakosztályok vezetői és a Fidesz-frakcióból is néhányan. Márki-Zay Péter tételesen felsorolta, hogy miért nincs pénz a kasszában. Márki-Zay szerint eleve fiktív bevételeket írtak a költségvetésbe, amikor évek óta veszteségesen működő cégektől több százmillió forintos befizetést szerepeltettek. De a polgármester azt is elmondta a városi sportpályán összegyűlteknek, hogy olyan követelésekkel jelentkeztek váratlanul a hitelezők, amelyek lényegében még Lázár János polgármestersége idején keletkeztek, ezzel nagyjából másfél milliárdos, újabb lyuk keletkezett a városi büdzsében. Emiatt van, hogy például a stadionra sem tudnak már több pénzt adni, Márki-Zay szerint némileg javíthatna a helyzeten, ha spórolnának a villanyszámlán, vagy a szülők otthon mosnák ki a szennyest, nem kellene külön mosodai számlákat fizetni, illetve a szülők is lobbizhatnának vállalkozóknál támogatásért.

A városi stadion működésében a zavart egyébként az okozta, hogy az igényelt a társasági adó harmada nem folyt be. Ezért a kormánypárti képviselők a polgármestert okolták, szerintük Márki-Zay keltett pánikot, amikor azzal kampányolt, hogy ellopták a tao-pénzeket. A polgármester szerint viszont a helyi vállalkozók befizették a tao-t, az idén csak azok az országos cégek nem támogatták a sportolókat, amelyek Márki-Zay szerint valószínűsíthetően Lázár miniszteri posztja miatt tolták a pénzt a vásárhelyi sportba, most, hogy Lázár már nem miniszter, máshova fizetnek.

Fekete Ferenc kormánypárti képviselő szerint a város feladata a sport támogatása is, ezért amellett szólt, hogy pótolni kell a hiányzó pénzt. Más felvetés szerint kft.-vé kellene alakítani a sportklubot, így más forrásokat is tudnának szerezni. Végül abban állapodtak meg, hogy az év végéig még nyitva marad a stadion azzal, hogy januártól át kell alakítani a működtetését.

Feketén kívül, aki egyébként augusztusig sporttanácsnok volt, más fideszes képviselő nem szólalt fel a gyűlésen, Hegedűs Zoltán frakcióvezető utólag a közösségi oldalán csak annyit írt, hogy szerinte a sport támogatása önkormányzati feladat, de a polgármester szerint az a megoldás, ha a szülők hazaviszik a szennyest, és maguk kuncsorognak támogatásért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Márki-Zay új választást akar Hódmezővásárhelyen

A polgármester közösségi oldalán azt írta, oszlassa fel magát a hódmezővásárhelyi testület és válasszanak új képviselőket, valamint polgármestert is. “Elismerem, győzött Lázár János” – írta.

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

Példát statuált a bíró, letöltendőt kaptak a kamion szélvédőjét kidobó fiatalok

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Megvan a demencia ellenszere? A tudósok szerint már napi egy pohár narancslé csodákat tehet az aggyal

Fáról leesett gyümölcs

Fáról leesett gyümölcs