szerző:
hvg.hu

Jövő héten véget érhet a patthelyzet, de ez a brit kormánynak is a végét jelentheti.

Közel a megállapodás a Brexit-tárgyalásokon – csütörtök este erről tájékoztatta Theresa May brit kormányfő kabinetjének tagjait a Financial Times értesülése szerint. A lap forrásai arról beszéltek, a politikusnak nem szokása összehívni ilyen találkákat, ez is azt erősíti, hogy fontos előrelépésről tudott beszámolni. Ahogy az is, hogy May nem hívta meg két euroszkeptikus miniszterét.

A források szerint a megállapodás az ára az, hogy May elfogadja az EU javaslatát az ír-északír határ átjárhatóságával kapcsolatban. A brüsszeli terv alapján az Egyesült Királyság egésze határozatlan ideig az EU vámuniójában maradna, Észak-Írország pedig a belső piac része – ez biztosítaná, hogy ne legyen határellenőrzés Írország és a sziget északi része között.

A megállapodás éppen a brit kormányfő számára lehet veszélyes: ha ugyanis nem hivatalos koalíciós partnere, az északír DUP megvonja támogatását tőle, elveszítheti többségét a parlamentben. Erre pedig esély van, mivel a párt korábban és most is világossá tette: nem ért egyet azzal, hogy Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi része közé bármikor vámhatár kerüljön. Márpedig az uniós javaslat éppen ezt irányozná elő, bár Michel Barnier uniós főtárgyaló szerint az ellenőrzés minimális lenne.

Barnier korábban arról beszélt, hogy a jövő héten megszülethet a megállapodás. A téma az októberi EU-csúcson kerül a tagállamok vezetői elé, a brüsszeli találkozót ennek érdekében eleve egy nappal hosszabbra tervezik, szerdán kezdődik és pénteken ér véget. (Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

May beszólt Tusknak: Ha az EU-nak van jobb javaslata a Brexitre, hajrá!

A brit miniszterelnök szerint ha az Európai Uniónak aggályai vannak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről London által előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatban, vagy van ellenjavaslata, akkor a brit kormány szeretné, ha Brüsszel előállna ezekkel.

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

Nem létező szervezet gyűjtött adományt a nem létező, éhező Teréz néninek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

A Kutyapárt megtalálta a piaci rést: gázmaszkkészítő workshopot szerveznek

Financial Times: Soros György az év embere

Financial Times: Soros György az év embere

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást