szerző:
hvg.hu

Egyre nagyobb esélyét látják annak, hogy a britek megállapodás nélkül lépnek ki jövő márciusban az EU-ból.

Nem sikerült kijutni a holtpontról a Brexit-tárgyalásokon, pedig a hétvégétől azt remélték a felek, hogy legalább a londoni kormányon belül megszületik a megállapodás. Ehelyett a mai brüsszeli egyeztetéseket lefújták, és egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy nemhogy a héten, de még novemberben sem sikerült kiegyezni a Brexit feltételeiről, így pedig március végén megvalósul a vészforgatókönyv, és megállapodás nélkül lépnek ki a britek az EU-ból.

A vasárnap szokatlan feszültséget hozott, miután Dominic Raab Brexit-ügyi miniszter váratlanul Brüsszelbe érkezett, majd mindössze egy óra után váratlanul távozott Michel Barnier uniós főtárgyalótól. Barnier a tárgyalás után mindössze annyit posztolt a Twitterre, hogy "néhány kulcsügy még nyitott maradt".

Ezt követően döntöttek úgy, hogy a szerdán kezdődő EU-csúcsig nem is próbálnak megoldást találni a megoldatlan problémákra, elsősorban az ír-északír határkérdés megoldására.

A kérdés több mint fél éve ugyanaz: hogyan lehet megőrizni a határ átjárhatóságát úgy, hogy a sziget északi fele kilép az uniós belső piacról, a déli fele viszont nem. A Bloomberg szerint most éppen amiatt nem bírnak a felek kijutni a holtpontról, mert Theresa May miniszterelnök elgondolása szerint a határkérdés megoldása előtti átmeneti megoldást bármeddig kiterjesztenék, addig viszont az Egyesült Királyság is az EU vámunió része maradna, kabinetjének Brexit-párti tagjai viszont azzal érvelnek, ameddig nem szakadnak el, addig nem tudnak kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodásokat kötni a világ többi részével – márpedig a Brexit legnagyobb előnye éppen ez lenne.

A Financial Times viszont írról ír, hogy a tárgyalások amiatt szakadtak meg Brüsszel és London között, mert Theresa May nem hajlandó elfogadni az uniós javaslatokat.

Londonban most egy keddi kormányüléstől remélik az előrelépést, vélhetően erre várva maradt el az uniós serpák, vagyis az állam- és kormányfők háttéremberei számára összehívott hétfői találkozó.

(Bloomberg, Financial Times)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

Megtalálták Tarlós egyetlen ellenfelét

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

"Tiszta vizet a pohárba" - magyarázkodik a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt az MTVA

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

Börtönbe megy a volt chicagói rendőr, aki lelőtte a fekete tinédzsert

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők