szerző:
hvg.hu

Orosz prostituáltaknak és bűnözőknek intézett vízumokat, a brókerbotrányban érintett Tarsoly Csabával is üzletelt, de a rendőrség szerint nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Megszüntették a nyomozást Kiss Szilárt volt agrárattasé ügyében – írja az Index. A IV. és XV. kerületi ügyészség indoklása szerint ugyanis “a rendelkezésre álló adatok illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Kiss Szilárd ellen azért indult eljárás, mert a Párbeszéd, Szél Bernadett és Tényi István is feljelentették, miután kiderült, hogy az agrárattasé kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Kiss nagy tételben intézett vízumokat orosz prostituáltaknak és bűnözőknek, a brókerbotrányban érintett Tarsoly Csabával is üzletelt, de Mészáros Lőrinccel is volt közös cége.

Az Index birtokába került dokumentumok szerint több érdekes momentuma is volt a nyomozásnak, így például

  • egy orosz üzletember beperelte Kisst, mert hiába fizetett neki 80 ezer eurót azért, hogy szerezzen be vízumokat a “barátainak", Kiss eltette a pénzt, de az ígért papírokat nem szállította le. Az orosz bírósági végzés szerint a kenőpénzt Kissnek vissza kellett fizetnie, de a nyomozás során a magyar rendőrség ezt az orosz bírósági végzést valamiért képtelen volt beszerezni,
  • egy magyar konzul hiába vallotta, hogy még a németek is hivatalosan szóltak nekik a visszaélésekről (valaki 700 eurót fizetett egy vízumért), a német külügyet sem keresték meg a magyar hatóságok a nyomozás során,
  • a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium azokat a meghívóleveleket, amiket Kiss Szilárd több mint 5800 vízumhoz kiadott, és bizonyítékok lehettek volna, egyszerűen leselejtezte.

Kiss Szilárdot 2013-ban hívták vissza, az általa működtetett vízumgyárról pedig az akkor még Martonyi János vezette külügyminisztérium is tudott, az Index szerint egy belső vizsgálati anyag is készült az ügyről, amelynek kiadását a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca azonban 2015-ben megakadályozta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Németh Szilárd: Kiss Szilárd ügye politikai habverés

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke újabb ülés összehívását javasolja a volt agrárdiplomata, Kiss Szilárd ügyében, és ezzel a Jobbik is egyetért. A fideszes Németh Szilárd szerint ebben az ügyben nincs szükség több ülésre.

hvg.hu Gazdaság

Vádat emeltek Kiss Szilárd ellen

A volt moszkvai nagykövetségi attasé január óta előzetesben van. Vesztegetés miatt emeltek ellene vádat a napokban – értesült a Népszava és a Magyar Nemzet.

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

21 nőt zaklatott egy magyar férfi Angliában

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

A Párbeszéd és a Momentum is kap állami támogatást

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Hiába ígérték a választások előtt, nem érkezett meg a fűtéstámogatás tavaly

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Egy remek ötlet: ejtőernyőt szerelnek a DJI drónjaira, hogy senkinek ne fájjon, ha ráesnek

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben