szerző:
hvg.hu

Önállósága újabb megkurtításának tartja számos önkormányzat az uniós pályázati előlegek kincstárba terelését. A pénz elveszhet, ha a projektek kifutnak a határidőből.

„A Magyar Államkincstár előtt fogok tüntetni, bedobom a slusszkulcsot” – jelentette ki Bosnyák András, Martonfa polgármestere. A baranyai falu egyike annak a kétszáznak, amelynek az uniós pénzből kapott falubusszal kapcsolatos regisztrációs baki miatt vissza kell fizetnie a támogatást, különben nem kapja meg a falugondnoki szolgálat fenntartására szolgáló állami normatívát – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában.

„Groteszk és meglepő volt, ahogyan 2016-tól szinte rátukmálták az önkormányzatokra az előlegeket” – emlékszik vissza Nagy Sándor szegedi alpolgármester. Így viszont azzal kérkedhetett a kormány, hogy nagyon jól áll az uniós pénzek elköltésével. Csakhogy veszélybe kerültek a projektek. Ha ugyanis egy program kicsúszik a hároméves határidőből, akkor törlik, a pénz pedig visszajár az Európai Uniónak, függetlenül attól, hogy addig mennyit költöttek el belőle.

„Nagyságrendileg 500 milliárd forintról beszélünk. A pályázatok zömét 2015–2016-ban tervezték meg, az akkori árakon. A szerződéseket jellemzően 2017-ben kötötték, a közbeszerzéseket sok esetben még ki sem írták. A kivitelezői árak közben 30–50 százalékkal emelkedtek, ezért a megítélt támogatásokhoz jelentős pénzeket kell hozzátenni, de elegendő saját ereje csak az önkormányzatok 20 százalékának van” – összegzi a kritikus helyzetet Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Újabb milliárdok ömlenek a felcsúti fociba tao-támogatás címén

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Legalizálta az abortuszt az ír parlament

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta