szerző:
hvg.hu

A fideszes médiagólem létrehozásával harmincmilliárd forint értékű vagyonról mondtak le az érintettek. A Liszkay Gábor vezette médiavállalkozás azonban ingatag lábakon áll: az alapítvány nem lehet ellenzékben, különben összeomlik.

Liszkay Gábor képtelen nyereséges vállalkozást vezetni, ő csak és kizárólag szocialista nagyvállalat irányításához ért, amely stabilan működik, ám folyamatosan veszteséget termel – mondja egy szerkesztő, aki dolgozott a Magyar Nemzet volt főszerkesztője alatt. Így aztán találó, hogy a közösségi médiában halálcsillagnak csúfolt új kormányzati médiabirodalom nonprofit formában működik majd. A nyereséget tehát eleve kizárja a monstrum létrehozását parancsba adó Orbán Viktor, a veszteséget állami hirdetések sokaságával tüntetik el – írja e heti számában a HVG.

Létrejött a közmédiás MTVA klónjának is nevezhető Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, amely kevés kivételtől eltekintve egyetlen szervezetbe fogja össze a Fidesz által elfoglalt vagy létrehozott sajtótermékeket. Most azonban már arról is sejtésünk van, hogyan vehették rá a cégeik átruházására azokat a médiatulajdonosokat, akik elhitték, hogy valóban övék, ami papíron a birtokukban van, és érdekeik szolgálatába állították az adott felületet (mint amikor Schmidt Mária lapja a tulajdonos lányával csinál interjút a családi biznisz szárnyalásáról). Az egyik ilyen vállalkozó a HVG információi szerint szűk körben azt hangoztatta, hogy a Fidesz már előkészített egy törvényt, amely szerint a jövőben csak nonprofit alapon működő sajtótermékek fogadhatnak be állami hirdetéseket.

Ha egy ilyen rendelkezés hatályba lépne, egy csapásra súlyosan veszteségessé válna a kormánypárti magánsajtó jelentős része. A tulajdonosok tehát dönthettek, hogy páriaként, saját zsebből finanszírozzák tovább a vállalkozásukat, vagy Spéder Zoltán sorsát ismerve inkább önként Liszkaynak ajándékozzák azt.

További részletek a HVG legfrissebb számában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Jövőre sem emelkednek a kukadíjak, inkább kifizeti az állam a veszteséget

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

Két újabb embert vettek őrizetbe a strasbourgi lövöldözés miatt

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

„Mi szívtuk meg” – pisilni sem tudnak kimenni az MTVA-ban rekedt tévések

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

Államtitkárból lesz a Szerencsejáték Zrt. új vezére

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2

15 millió forint körül startol a 300 lóerős apró Audi SQ2