szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fideszes médiagólem létrehozásával harmincmilliárd forint értékű vagyonról mondtak le az érintettek. A Liszkay Gábor vezette médiavállalkozás azonban ingatag lábakon áll: az alapítvány nem lehet ellenzékben, különben összeomlik.

Liszkay Gábor képtelen nyereséges vállalkozást vezetni, ő csak és kizárólag szocialista nagyvállalat irányításához ért, amely stabilan működik, ám folyamatosan veszteséget termel – mondja egy szerkesztő, aki dolgozott a Magyar Nemzet volt főszerkesztője alatt. Így aztán találó, hogy a közösségi médiában halálcsillagnak csúfolt új kormányzati médiabirodalom nonprofit formában működik majd. A nyereséget tehát eleve kizárja a monstrum létrehozását parancsba adó Orbán Viktor, a veszteséget állami hirdetések sokaságával tüntetik el – írja e heti számában a HVG.

Létrejött a közmédiás MTVA klónjának is nevezhető Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány, amely kevés kivételtől eltekintve egyetlen szervezetbe fogja össze a Fidesz által elfoglalt vagy létrehozott sajtótermékeket. Most azonban már arról is sejtésünk van, hogyan vehették rá a cégeik átruházására azokat a médiatulajdonosokat, akik elhitték, hogy valóban övék, ami papíron a birtokukban van, és érdekeik szolgálatába állították az adott felületet (mint amikor Schmidt Mária lapja a tulajdonos lányával csinál interjút a családi biznisz szárnyalásáról). Az egyik ilyen vállalkozó a HVG információi szerint szűk körben azt hangoztatta, hogy a Fidesz már előkészített egy törvényt, amely szerint a jövőben csak nonprofit alapon működő sajtótermékek fogadhatnak be állami hirdetéseket.

Ha egy ilyen rendelkezés hatályba lépne, egy csapásra súlyosan veszteségessé válna a kormánypárti magánsajtó jelentős része. A tulajdonosok tehát dönthettek, hogy páriaként, saját zsebből finanszírozzák tovább a vállalkozásukat, vagy Spéder Zoltán sorsát ismerve inkább önként Liszkaynak ajándékozzák azt.

További részletek a HVG legfrissebb számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

Bejrúti robbanás: zavargások a városban, a tüntetők kormányzati épületeket támadnak

A bányászatot is védelmezi a kormány

A bányászatot is védelmezi a kormány