szerző:
hvg.hu

Nincs még jó megoldás arra, hogyan lehetne védeni a társasházi lakókat, az új józsefvárosi intézkedés például a feketézés felé terelheti a rövid távú szállásiadókat. Ha pedig a ház megtiltja az airbnb-zést, 20-30 százalékkal csökken ingatlanaikat értéke.

Míg az állam az adó- és járulékterhek csökkentésével segíti, egyes önkormányzatok pénzügyi és adminisztratív eszközökkel akadályozzák az airbnb-zés terjedését– közölte a Magyar Apartmankiadók Egyesületének elnöke, Schumicky Balázst a Világgazdasággal.

Józsefvárosban például az airbn-zőkre január 1-jétől kötelező a maximális mértékű építményadót kivetni. A lakásonként és évente négyzetméterenként kivetett 1898 forintos adó az eddigi kommunális adót váltja fel, amelynek címén a rövid távú szálláskiadók eddig évente 28 140 forintot voltak kötelesek fizetni. Schumicky szerint egyrészt Józsefváros gesztust gyakorolt a turistaforgalomtól szenvedő lakók felé, ráadásul az adóbevétel a társasházak felújítására költhető.

Az adó viszont újabb terhet jelent a kis, legálisan – és gyakran csak a nyári hónapokban - működő szálláshelyeknek, és pont nem a nagy és sokszor hangos társaságokat fogadó hostelekkel, melyek sok esetben illegálisan működnek – írja a lap. A rövid távra kiadott szállások 80 százaléka garzon, vagy maximum kétszobás lakás, és ezek fontos - és államilag is támogatott - szereplői a Budapesten rekordokat döntő turizmus kiszolgálásának.

Az ősz végén 9900 budapesti szálláshelyet kínált az Airbnb, nyáron és a főszezon egyes heteiben több mint 12 ezret. A pesti belvárosi kerületek közül három egyre több intézkedéssel igyekszik megállítani az airbnb-zés terjedését. Bár a VII. kerület nem szigorított, az egyes társasházak ott is megtilthatják a rövid távú vendégfogadást - ezzel egyébként azonnal 20-30 százalékkal csökken az adott házban lévő lakások piaci értéke – tette hozzá Schumicky, aki szerint mindez együtt egyre inkább a feketegazdaságba, vagy a sokkal kevésbé jövedelmező hosszú távú bérbeadás felé tereli a lakáskiadókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

TGM: Mit tegyen a parlamenti ellenzék?

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Valakinek már megvan a karácsonyi ajándéka - 432 milliós whisky

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!

Tiszteletet a kórházban éjszakázó anyáknak - meg persze ágyakat!