szerző:
hvg.hu

Mivel a távol-keleti játékgyártókkal dollárban számolnak el a forgalmazók, a hosszabb távon jósolt 250 forintos árfolyam esetén 10-15 százalékkal is olcsóbbak lehetnek Magyarországon a játékok – állítja a Formatex ügyvezetője.

Korábban évekig 40-45 milliárd forintos nagyságú volt a hazai játékpiac, jelenleg viszont iparági becslések szerint már csaknem évi 50 milliárdos – nyilatkozta a Világgazdaságnak Borhi János, a Formatex ügyvezetője. A hagyományos boltok mellett az ügyvezető szerint stratégiai irány az e-kereskedelem, elvégre ma már a teljes forgalom 20 százaléka jut erre a csatornára (igaz, ebben a fogyasztók közvetlen kiszolgálásán túl a más online kereskedőknek történő értékesítés is benne van).

A hagyományos értékesítésnek is legalább a 60 százalékát hozza az október–decemberi időszak, a webes forgalomnak pedig a háromnegyedét – állítja az ügyvezető. Karácsony előtt a boltokban átlagosan 8-10 ezer, online pedig több mint 12 ezer forintot költenek a vásárlók. A szezon ráadásul már jóval a Mikulás előtt, a fekete péntekkel megérkezett.

Borhi szerint az influenszerek a játékpiacon is megjelentek: „A meglepetésfaktor kiaknázása is lényeges fejlesztési irány: manapság influenszerek tömegét kötik le azok a gyűjthető játékok, amelyeknél nem lehet előre tudni, mit rejt a csomagolás.” Míg azonban régebben egy-egy slágertermék életgörbéje két-három évig tartott, ma már inkább csak egy évig.

A karácsonyi toplista élén egyébként még mindig a társas- és építőjátékok, továbbá az interaktív és kreatív játékok állnak, de kelendők a távirányítós autók és a drónok is.

Az idén 250 és 285 forint között gyakran váltott irányt a dollár jegyzése, és az előrejelzések szerint stabilizálódhat a 250-es szint, az pedig fél-egy év múltán a magyarországi játékboltokban is 10-15 százalékos árleszállítást eredményezhet. „Mivel éles a verseny, nem tehetjük meg, hogy ne adjuk át a fogyasztóknak teljes egészében az árelőnyt, fordított esetben pedig a drágulást is érvényesítenünk kell” – mondta az ügyvezető.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyugaton kiszoruló forrásból kaszálhatnak dollármilliárdokat az oroszok

Nyugaton kiszoruló forrásból kaszálhatnak dollármilliárdokat az oroszok

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Ezt a videót az Apple is megszívlelhetné

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Kegyetlen gyilkosság vádlottja kerül a bíróság elé

Kegyetlen gyilkosság vádlottja kerül a bíróság elé