szerző:
hvg.hu

A brit miniszterelnök megerősítette: nem voksolnak holnap a a dokumentumról.

Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról – mondta soron kívül tartott hétfő délutáni parlamenti felszólalásában Theresa May brit miniszterelnök.

A kormányfő arról beszélt, napok óta zajlik a vita a dokumentumról, amelynek nagy része támogatást élvez. A "backstop" megoldással azonban még sokan nem értenek egyet. És ha a szavazást megtartanák kedden, a tervezet nyilván elbukna. Éppen ezért döntött a halasztás mellett, azt azonban nem jelentette be, mikor tarthatják meg a sorsdöntő voksolást.

A backstopot arra az esetre találták ki, ha 2020 júliusáig nem sikerülne végleges megoldást kidolgozni az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határhelyzetének rendezésére. Ez a biztosíték arra szolgál, hogy ha szükséges, közös vámterületet hoznak létre az unió és az Egyesült Királyság között, így Írország és Észak-Írország között továbbra is ellenőrzés nélkül folyhatna az áruszállítás, Észak-Írország pedig Nagy-Britanniával is korlátozások nélkül kereskedhetne.

May szerint a backstop megléte fontos garancia az északírek számára, és nincs olyan verziója a Brexit-megállapodásnak, amely ezt nem tartalmazza. Mint mondta, Észak-Írországnak egy másik szuverén országgal van közös határa, és két évtized kemény munkája kellett ahhoz, hogy ellenőrzés nélkül működhessen. Ez a határ a Brexit után az EU közös piacának és vámuniójának külső határa lesz, és a problémákat, amelyeket ez felvet, kezelni kell. "Az emberek nem akarnak újra ellenőrzött határt, és ha a Ház számára fontos az uniónk megőrzése, hallgatnia kell ezekre az emberekre" – magyarázta a képviselőknek.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy még a csütörtökön kezdődő EU-csúcsértekezlet előtt tárgyal már uniós országok vezetőivel, valamint az Európai Bizottság és az Európai Tanács vezetőségével, áttekintve velük az egyezmény azon elemeit, amelyekkel kapcsolatban a londoni alsóház "aggályainak adott hangot".

A brit font 18 havi mélypontra zuhant hétfő délután a dollárral szemben, miután Theresa May bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz kedden a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról.

Röviddel háromnegyed öt előtt a bankközi devizapiacon 1,26 dollárra gyengült a font, ilyen alacsonyan utoljára 2017 közepén jegyezték. Az euróval szemben 90,47 pennyre süllyedt a brit fizetőeszköz árfolyama, legutóbb szeptember 5-én volt ilyen gyenge.

Ugyanekkor a londoni börze irányadó FTSE100 indexe napon belüli mélypontra, 6750 pontra süllyedt, ami 0,44 százalékos gyengülés a pénteki záróértékéhez képest. Hétfőn eddig a napon belüli csúcsa 6817 pont volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nincs orvos, már időpontot sem tudnak adni hasi ultrahangra

Nincs orvos, már időpontot sem tudnak adni hasi ultrahangra

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Súlyos sérültje is van a veszprémi gázrobbanásnak – videó

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

A Pennynél lehet 400 órát túlórázni

A Pennynél lehet 400 órát túlórázni

Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes

Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes