szerző:
hvg.hu

A kormányfőt többen támogatták, mint kinevezésekor.

Megnyerte Theresa May pártja bizalmi szavazását: a 48 konzervatív képviselő indítványára kezdeményezett voksoláson 200-an szavaztak rá, 117-en ellene. A brit kormányfőnek 159 támogatói voksra volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze pártvezetői és kormányfői címét.

May ellen a konzervatívok Brexit-ellenes alsóházi képviselői kezdeményeztek bizalmi szavazást. A frakciótagok elutasítják a Brexit feltérelrendszeréről szóló, az EU-tagországok által november 25-én jóváhagyott megállapodást.

Bár a politikus eggyel több támogató szavazatot szerzett a 317 fős frakcióban, mint kormányfővé választása előtt, ez a győzelem kényelmesnek mégsem nevezhető, hiszen még saját frakcióján belül is 117-en ellene szavaztak. Így egyelőre semmi nem garantálja azt, hogy May-nek sikerül átverni a brit parlamenten is a megegyezést. Erről elvileg kedden szavaztak volna az alsóházban, ám mivel borítékolható volt a kudarc, a miniszterelnök hétfőn a szavazás elhalasztását javasolta.

Nem véletlen, hogy a bizalmi szavazást kezdeményező Jacob Rees-Mogg az eredmény ismertetetése után úgy nyilatkozott a BBC-nek: May jobban tenné, ha benyújtaná lemondását a királynőnek.

A politikus ehhez képest a szavazás eredményének ismertetése után tett rövid nyilatkozatában azt mondta: ideje véget vetni a megosztottságnak, és ezt a parlamentben kell elkezdeni.

May-re csütörtökön egy EU-csúcs vár, ahol megpróbálkozik valamiféle garancia kiharcolásával azzal kapcsolatban, hogy az uniós döntéshozók egyoldalúan nem vezetik be az úgynevezett backstopot, az ír-északír határ átjárhatóságát szolgáló szükségmegoldást, amely a megállapodás ellenzői és a kormány jogi tanácsosa szerint is benntartaná a szigetországot az EU belső piacán. A jövő hét sem lesz azonban könnyebb: Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére ugyanis már jelezte, bizalmatlansági indítványt fog kezdeményezni May ellen a parlamentben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott

Milliókat ajánl Szalainak a Galatasaray, de nemet mondott

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Nem tud megszabadulni a Michelin-csillagtól egy francia séf

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Nem a dolgozók, a kormány a legnagyobb nyertese a minimálbér emelésének

Nem a dolgozók, a kormány a legnagyobb nyertese a minimálbér emelésének

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót