szerző:
MTI/hvg.hu

De a vártnál alacsonyabb növekedésre azért igyekszik reagálni az EKB.

Az év végével lezárta masszív eszközvásárlási programját, és változatlanul hagyta az irányadó kamatot az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén, összhangban a piaci várakozásokkal. Az irányadó kamatláb 0,00 százalék, az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 0,25 százalék, illetve mínusz 0,40 százalék maradt, és a piaci várakozások szerint jövő nyárig nem is fog változni.

Az eszközvásárlási programot (APP) több mint három és fél év után zárja le a frankfurti intézmény. A cél az volt, hogy a gazdaságba pumpált pénzzel lendületet adjon az akkor már jó ideje pangó euróövezeti növekedésnek, és megakadályozza, hogy mínusz tartományba kerüljön az infláció. A program keretében összesen 2600 milliárd eurót pumpált a gazdaságba az euróövezeti jegybank.

Újabb értékpapírokat ugyan nem vásárol az EKB, ám a kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy a lejáró kötvények tőkéjét teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül. Ez folytatódhat azután is, hogy elkezdi emelni irányadó kamatokat, de legalábbis addig biztosan, amíg szükség van arra, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

Az EKB segítségére azért is szükség lehet, mivel – mondta el Mario Draghi, a testület olasz elnöke a kormányzótanács ülését követő sajtótájékoztatón – a gazdasági növekedés vártnál jobban, négyéves mélypontra lassult le az utolsó negyedévben. Maga az EKB is rontott, 0,1 százalékponttal növekedési prognózisán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holttestet találtak a Dunában

Holttestet találtak a Dunában

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Túlóratörvény: már a hétvégére felállhat a központi sztrájkbizottság

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Budapesti járatokat is törölt a Lufthansa

Mintha a valóságban photoshopolnánk magunkat, úgy tünteti el a bőrhibákat ez a kütyü

Mintha a valóságban photoshopolnánk magunkat, úgy tünteti el a bőrhibákat ez a kütyü

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába