szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Soha ekkora vagyonnal nem rendelkezett még az első helyezett. Az egykori gázszerelő megelőzte Csányi Sándort.

Közreadta a Forbes az 50 leggazdagabb magyar listáját, immár ötödik alkalommal tettek így. Mészáros Lőrinc letaszította a trónról Csányi Sándort, úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a levagyonosabbak között.

1. Mészáros Lőrinc: 381,3 milliárd forint

Ezzel az egykori felcsúti polgármester megelőzte az elmúlt három évben az élen végző OTP-vezért, Csányi Sándort. A lap szerint a vagyongyarapodás elsődleges forrása a tőzsde volt, és nemcsak a Mészáros-részvények szárnyalása, hanem egy februárban bejelentett tranzakciósorozat miatt.

Ennek részeként Mészáros nagy termelő- és építőipari cégeinek jelentős tulajdonrészeit apportálták a szintén Mészáros többségi tulajdonába tartozó Opus Global tőzsdei befektetési holdingcégbe, a vételárat Mészáros Opus-részvényekben kapta meg.

2. Csányi Sándor: 317,2 milliárd forint

Vagyona tovább nőtt tavaly óta, Mészárossal ellentétben ő évtizedek óta építi birodalmát, a lap is megjegyzi, hogy „az OTP-vezér befolyása persze bőven túlmutatott és túlmutat azon, hány milliárdossal volt közvetlen üzlete, ugyanakkor jól mutatja Mészáros gazdasági területfoglalását, hogy a pár éve még gyakorlatilag ismeretlen vállalkozó mára a topmilliárdosok harmadával került valamilyen üzleti kapcsolatba”.

3. Gattyán György: 244,7 milliárd forint

Mozgalmas évet zárt, számos céget vásároltak fel, az USA-ban és Luxemburgban is, nála tervben van, hogy a Hungexpo mellett tovább bővítik a Docler székházát újabb egységgel, miközben a cégcsoport nagy részét Luxemburgba költöztette.

A csoport konszolidált beszámolója szerint nőtt az erotikus videóplatform, a Jasmin forgalma – az élővideó-közvetítés a csoport zászlóshajója maradt, ezen a területen további fejlesztéseket terveznek, erre külön csapatot állítottak fel. Kevésbé ismert Gattyán egy másik online biznisze, a netes hotelszoba-foglaló Elvoline, ami a globális turizmus bővülésével egyetemben szintén igencsak jó évet zárt.

A Forbes megjegyzi: a magyar gazdaság 2017-ben 4 százalékkal, 2018-ban a harmadik negyedévben 5 százalékot meghaladó módon növekedett éves alapon, ez listájukon is meglátszik. Az ország legvagyonosabb emberei rendre jó üzleti éveket zártak az elmúlt években, így a tavaly felfutó kereskedelem és építőipar mellett az agráriumban érdekelt üzletemberek vagyona is szépen gyarapodott.

További részletek a Forbes magazin friss számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Veneto tartomány kormányzója: A magyarok nyugodtan foglaljanak szálláshelyet

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

Terrorizmus vádjával áll bíróság előtt a Hotel Ruanda elrabolt hőse

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2