szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár ezerszeres különbség is lehet a felső tízezer csúcsán és alján elhelyezkedők jövedelme között.

Nagyjából 5–15 millió forintos éves nettó háztartási jövedelem kell ahhoz, hogy valaki a magyarok leggazdagabb 10 százalékába tartozzon. Egy közepesen kereső ügyvéd vagy egy jól fizetett értelmiségi már ide tartozhat – olvasható a HVG e heti számában. A topkategória következő szintjén a „menő” ügyvédek, a vezető kórházi orvosok, a középkategóriás vállalkozók, a sikeres művészek és médiaszemélyiségek találhatók.

Ahhoz viszont, hogy valaki a felső tízezerbe kerüljön, a 2018-as Társadalmi riport szerint már legalább 35 millió forintos éves jövedelem kell. Ebbe a körbe a nagyvállalkozók, a topmenedzserek, a feltalálók, a legjobban dotált sportolók és művészek tartoznak.

©

A jövedelmi piramis legtetején pedig a körülbelül 200 család alkotta csúcselit található. A hazai „szupergazdagok” vagyona nagyjából 8 milliárd forintnál kezdődik, és 400 milliárdhoz közel érheti el a felső értéket. Ha pedig nem a vagyont, hanem a jövedelmet vizsgálják, ott akár ezerszeres különbséget is lehet találni.

Részletek az e heti HVG-ben.

©

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!