szerző:
hvg.hu

A PIA, a „Pakistan International Airlines” a hetvenes évek elején még a világ egyik legjobb légitársasága volt. Ez rég volt.

A PIA tavaly augusztusra 2,86 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel. A napi működéshez állami szubvenció kell, legutóbb 122 millió dollárt pumpált a pakisztáni kormány az állami légitársaságba, amely még most is havonta 14 millió dolláros veszteséggel üzemel.

A szomszédos óriás, India nemzeti büszkesége, az Air India sem parádézik a gazdaságosságban, a pazarlásban annál inkább. De vissza a pakisztáni céghez. A napokban jelentette be a társaság szóvivője, hogy 50 alkalmazottat bocsátanak el, mert hamisították a közép- és a felsőfokú végzettségüket tanúsító diplomákat. A mostani botrány előzménye, hogy pár hónapja hat pilótát ugyancsak a kétséges diploma miatt rúgtak ki. Rájár a rúd a pakisztáni állami társaságra. 2016-ban 47 halálos áldozata volt egy PIA gép lezuhanásának, ez volt az ország történetének legnagyobb légi katasztrófája. Aztán nem sokkal később, az égiek jóindulatának visszaszerzése reményében egy PIA gép mellett kecskét áldoztak. Az sem volt egy sikersztori a cég számára.

Később azért kényszerült bocsánatkérésre a PIA, mert két koporsót rossz helyre szállított az USA-ból Pakisztánba. 2013-ban Leeds repterén a PIA járatáról az indulás előtt kapták le a tökrészeg pakisztáni pilótát, aki 156 utast szállított volna Iszlamabádba. De még nincs vége a kínos sztoriknak: 2016-ban kiderült, hogy a PIA dubaji-iszlamabádi járatain drogot csempésztek. Tehát a negyven éve még világszerte jó hírnévnek örvendő PIA légitársaság a mélybe süllyedt.

 Ez nem független Pakisztán minden téren érzékelhető lepusztulásától. A tálibok itt legalább olyan aktívak, mint Afganisztánban, a központi hatalom nem tud mit kezdeni velük. Pedig nemrég még a pakisztáni hadsereg és titkosszolgálat is Ázsia egyik legjobbja volt. De amióta Bin Laden 2011-es kivégzésével az amerikai haderő bohócot csinált a pakisztáni védelmi erőkből, a lecsúszás gazdasági, katonai és politikai értelemben is folytatódik. Közben az ősellenségnek tekintett Indiában sem paradicsomiak az állapotok, de ott komoly gazdasági fellendülés van és minden belső ellentmondás ellenére India felszálló ágban van, miközben Pakisztán évtizedek óta lefelé csúszik. (via AFP, Aerotime)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Gázolt a 3-as metró a Nyugatinál

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Az 5 legnagyobb kihívás, amellyel egy magyarországi vállalkozásnak manapság szembesülnie kell

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

Lemondott Trump európai ügyekért felelős politikusa

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Nem maradhat titokban a szívprobléma: ez az otthoni vérnyomásmérő EKG-t is készít

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink