szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az úgynevezett parkoló-mérleg díjhoz hasonlót korábban a VII. kerületben is életbe léptettek.

Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást – írja az Index.

Az önkormányzat által január 6-én életbe léptetett szabály szerint egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani. Ez nem kis pénz, ugyanis a lap szerint egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa körül van. Így egy 70 négyzetméteres lakás esetén nagyjából 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni.

A parkoló-mérleg díjnak nevezett új adóhoz hasonlót vezetett be korábban a VI. kerület is, ott ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást, akkor szobánként, egyszeri akár 1,5 millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie.

Bár a VIII. kerületben nincs ilyen, ott új adónemet vetettek ki a rövid távú lakáskiadásra: ott idén januártól az egyéb szálláshely-szolgáltatásokat nyújtókat a kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztatja az önkormányzat egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. A lap összesítése szerint így egy 120 négyzetméteres lakással kalkulálva a tulajdonosnak 218 ezer forintot kellene fizetnie, ha a lakást rövid távra adja ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Több országban tombol a kanyaró, újra felbukkant a gyermekbénulás

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Róth Elza: Demeter Szilárd és a radikális nihilizmus remekműve

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek