szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Szlovák színházi esten gyűjtöttek aláírásokat egy félmilliárdos uniós projekt fejléces papírjára Tótkomlóson, az ív egy helyi képviselőnél landolt. A politikus szerint csalás történhetett, az uniós program teljesítését akarhatták így igazolni.

„Már el is bocsátották a két nőt, akik az aláírásokat gyűjtötték, pedig a megbízóik utasítását hajthatták végre, legalább is, ilyen hírek jutottak el hozzám” – mondta Zsura Zoltán, miután a csütörtöki tótkomlósi testületi ülésen azzal állt elő, hogy vizsgálja ki a testület az esetet, ami hozzá eljutott.

Azzal keresték meg a képviselőt, hogy egy, a szlovák önkormányzat szervezésében tartott színházi előadás előtt fiatal nők gyűjtöttek aláírásokat olyan ívekre, amelyeken a Tótkomlós egyik uniós pályázatának fejléce volt nyomtatva. Azért háborodtak fel az eseten, mert az EFOP-projektre, amelyet a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatására nyert el az önkormányzat, közel félmilliárd forintot kapott a város a nehéz helyzetben levőket segítő programokra. Az ívekkel ezeken a programokon való részvételt igazolták volna.

A testületi ülésen Zsura arról beszélt, hogy ez csalásnak tűnik, állítsanak fel vizsgálóbizottságot, de ezt a többi képviselő leszavazta. Azt javasolták, hogy inkább másnap reggel tartsanak egy megbeszélést, derítsék ki, hogy mi is történhetett, ugyanis az is felvetődött, hogy a szomszéd városból, Mezőkovácsházáról jöttek át az aláírásgyűjtők, ahol egy hasonló projekt folyik szintén félmilliárd forint uniós pénzből. A pályázati kódok összevetéséből már az ülésen kiderült, hogy nem a szomszédos projekthez kellettek az aláírások, hanem a tótkomlósi pályázathoz gyűjthették azokat, így a péntek reggeli megbeszélés mellett döntöttek.

„Péntek délután, legalább is így tudom, már el is bocsátották a két aláírásgyűjtő nőt” – mondta Zsura Zoltán, a tótkomlósi testület független képviselője, akinek a pénteki megbeszélésen megjelenő társa mondta el a reggeli találkozó eredményét.

Még áprilisban írtunk arról, hogy az egymástól pár kilométerre levő kisváros, Tótkomlós és Mezőkovácsháza, egy pályázati forrásból nyertek fél-fél milliárd forintot a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatására, és mindkét városban a projektek lebonyolításával a Dél-békési Mezőgazdasági Termelőkért Közhasznú Alapítványt bízták meg. Az alapítványt Simonka György, annak felesége és rokonai hozták létre, majd az utóbbi években cserélődtek le a kuratóriumi tagok. Áprilisban arról is írtunk, hogy a milliárdos programokat menedzselő alapítvány egy mezőkovácsházi szűkös, egykor butikként működő „bódéban” van bejegyezve. A mostani eset az alapítvány által menedzselt programban fordult elő, a program vezetői adhattak utasítást a nőknek, hogy írassák alá a pályázati fejléces íveket. Ezért pedig a nőket bocsáthatták el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!