szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre súlyosabb hiány van tetőfedőből, ácsból és szigetelési szakemberekből.

Annyira nincs elég tetőfedő az országban, hogy számos magán és kereskedelmi célú építkezés késik vagy marad el emiatt - mondta az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen a Portfolio beszámolója szerint.

Szalai Levente azt mondta, a kamarákkal és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) közösen programot dolgoznak ki a közép-és felsőfokú oktatásra és a szakmák népszerűsítésére, mert mint mondta, a nemrég indított 9 hónapos OKJ-s képzés csak átmenetileg segíthet, állami beavatkozás nélkül pedig még drámaibb lesz a helyzet.

Szalai adatai szerint tavalyelőtt mindössze 43 tetőfedő végzett nappali képzésben, tavaly már csak 23, és ácsokból is egyre kevesebb kerül a piacra: 2017-ben még 127-en, tavaly csupán ötvenen szereztek ilyen ismereteket. Szigetelési szakemberképzés pedig egyáltalán nem folyik, holott égető szükség lenne erre is.

Miheller Gábor, a Bramac márkát is gyártó BMI magyarországi ügyvezető igazgatója azt mondta, a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szak kivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövid távon is biztosítaná. A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország cégcsoport ezért közös képzést és helyi szintű akciókat indít, valamint a cégcsoport a terméktervezés során is előtérbe helyezi a szakemberek igényeire tervezett megoldásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Eltemették Diego Maradonát

Eltemették Diego Maradonát