szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És a vezetői pozíciókban is jóval kisebb az arányuk. Adatok nőnap előtt.

14,2 százalékkal alacsonyabb a nők bruttó fizetése Magyarországon, mint a férfiaké – derül ki az Eurostat összesítéséből. A 2017-es átlagbérek alapján készült összevetés alapján a magyar nők jobb helyzetben vannak az uniós átlagnál: a 28 ország esetében a bérkülönbség 16 százalékos.

A legrosszabb Észtországban a helyzet, ott a nők a férfiak fizetésének kevesebb, mint a háromnegyedére számíthatnak. Romániában viszont jószerével megvalósult az egyenjogúság, hiszen ott mindössze 3,5 százalékos eltérést regisztráltak.

A nők foglalkoztatásának terén a magyar számok alatta maradnak az uniós adatnak. Amíg az EU-ban 11,5 százalékkal kisebb arányban dolgoznak a nők, Magyarországon ez az arány 15,3 százalékos. A két véglet ezen a listán Málta és Lettország, a szigetországban 24,1 százalékkal alacsonyabb a nők foglalkoztatási aránya, a balti országban pedig csupán 1 százalék a különbség.

Igazán rossz a helyzet viszont a női vezetők arányát tekintve. A cégvezetői pozíciókban levők közül nálunk mindössze 14,5 százalék nő – az EU-átlag sem túl acélos, ám ennél magasabb, 25,3 százalékos. Ehhez képest a franciáknál a vezetők 43,4 százaléka nő – az észteknél viszont mindössze 7,4 százalékuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt