szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ráadásul ha a magyarok hibájából csúszás vagy költségnövekedés van, azt az orosz fél ráterhelheti a magyar félre.

Számos ponton nem védi a magyar fél érdekeit a paksi bővítésről megkötött szerződés, ami rengeteg pluszköltséget jelenthet majd a magyar államnak – mondta internetes sajtótájékoztatóján Jávor Benedek. Az európai parlamenti képviselő korábban sikerrel perelt az adatokért, ezért a Paks II Zrt. honlapján csütörtök este közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést.

A teljes sajtótájékoztatót itt lehet megnézni:

A szerződési mellékleteket ugyanakkor nem küldték el, ezért Jávor Benedek még ma adatkéréssel fog fordulni a Paks II. projektcéghez, és ha nem kapja meg a dokumentumokat, akkor a bíróságig is elmegy, ha kell.

A több száz oldalas szerződést vizsgáló Jávor szerint az már most világos, hogy a szerződés nem védi kellőképpen a magyar fél érdekeit. Számos olyan eleme van, ami lehetővé teszi, hogy az eredeti áron felül további fizetési igényekkel lépjen fel az orosz fél.

„Egyértelmű a szerződésből, hogy ha a magyarok hibájából csúszás vagy költségnövekedés van, azt az orosz fél ráterhelheti a magyar félre” – mondta Jávor, aki emlékeztetett rá, hogy a projektben már most csúszás van.

„A szerződés alapján tehát megbukik a kormány érve, hogy kötött, fix áras szerződést kötött, aminek összege nem növekedhet” – tette hozzá.

A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz fél által vállalt általános garancia mindössze három évre terjed ki.

„Ez elfogadhatatlan, és egy vicc” - mondta.

©

A garancia egyes elemeire persze még részletszabályokat állapíthatnak meg a még nem nyilvánosságra hozott mellékletekben, de a 3 éves általános garancia azt mutatja, „az orosz fél nem kíván garanciát vállalni arra, hogyan fog működni ez a kísérleti technológia. Ha menet közben meghibásodások lesznek, a javítás költségeit az orosz fél nem fogja vállalni”.

A szerződés alapján Jávor szerint egyértelmű hazugság az is, 40 százalékban magyar alvállalkozókat kell alkalmazni, a szerződésben ugyanis egyetlen betű sem utal arra, hogy milyen arányban kell őket foglalkoztatni. A Roszatomnak tehát semmilyen kötelezettsége nincs arra, hogy a magyar beszállítókat előnyben részesítse.

Tisztázatlan az áfa megfizetése is, valószínűleg ez is a szerződéses ár felett lesz – mondta a politikus.

A szerződés másik érdekes része, hogy a magyar államnak támogatnia kell az orosz alkalmazottak, munkatársak Magyarországra érkezését, vízumszerzését is, ami újabb kiskapu, hogy Oroszország hogyan tud orosz állampolgárokat könnyített módon Magyarországra küldeni.

A teljes szerződést nálunk is elolvashatja:

Paksi szerződés by HVG.hu on Scribd

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!