szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel a névvel persze nem lesz nehéz nyerni a valaha volt legfurcsább brit voksoláson.

Ezer fontot tett fel Nigel Farage arra, hogy legújabb pártja nyeri a májusi európai parlamenti választásokat – a volt UKIP-vezér erről a Brexit névre keresztelt szerveződés kampánynyitó rendezvényén beszélt Coventryben.

Farage egy hete jelentette be, hogy a Brexit-párt élén indul az EP-választásokon, mert „most éppen nincs más dolga”. Az esélyei nem is rosszak, figyelembe véve, hogy előző pártja a UKIP megnyerte öt éve voksolást – a nem várt győzelem nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy David Cameron konzervatív miniszterelnök az EU-tagságról szóló népszavazás ígéretével futott neki az egy évvel később rendezett parlamenti választásoknak. Nem azért, mert ki akart volna lépni az unióból, hanem hogy a britek inkább a pártját támogassák.

Öt évvel később a kérdés az, hogy három évvel az említett referendum után miért is kell részt venniük a briteknek az EP-választáson – Farage mindenesetre tudja, miért akar indulni rajta. A politikus húsz éve tagja az Európai Parlamentnek, és ha már így alakult, most is visszatérne. A képviselő a kampánynyitón azt közölte, hogy 70 jelöltből álló „lenyűgöző listát” állít ki a párt. A BBC beszámolója szerint szerepel rajta Farage-on kívül a brit politikai élet másik Brexit-bajnokának, Jacob Rees-Mogg konzervatív politikusnak a nővére, Annunziata is.

A britek választási részvételét egyébként még nem lehet biztosra venni – Theresa May miniszterelnök legalábbis még csütörtökön is arról beszélt, lát esélyt arra, hogy a szigetország még annak időpontja, május 23-a előtt lezárja a kilépéssel kapcsolatos döntéshozatalt, így nem kell voksolniuk. Ellenkező esetben azonban még akkor is meg kell rendezniük a választást, ha – a jelenlegi tervek szerint – október 31-ig kilépnek.


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett

Ez az igazi történelmi interjú: John Lennon fia Paul McCartney-val beszélgetett

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró

A gazda házhoz viszi: óriásit fejlődött a digitalizáció a kereskedelemben

A gazda házhoz viszi: óriásit fejlődött a digitalizáció a kereskedelemben