szerző:
hvg.hu

Gyorsan vonta le az Államkincstár a 11 milliós ÁSZ-büntetést a DK számláiról, ezért a párt beperli a MÁK-t.

Nem is titkolják az "Orbán-rendszer pártállami szervei", hogy a büntetéseik célja az ellenzéki pártok kampányainak ellehetetlenítése, áll a DK közleményében, a Magyar Államkincstár ezért vonta gyorsan le azt 11 millió forintot, amit az Állami Számvevőszék rótt ki a pártra büntetés gyanánt.

Így, mivel az ÁSZ-döntés ellen nincs jogorvoslat, a DK beperli a Magyar Államkincstárt az ÁSZ-büntetés levonása miatt. Ez egy európai ország, ahol egyetlen állami szervnek sem lenne szabad beleavatkoznia a kampányba, ellehetetlenítve az ellenzéket, zárja közleményét a DK.

Cikkünk megjelenése után az ÁSZ közleményt juttatott el a szerkesztőségünkhöz.

"Az Állami Számvevőszék nem szabott ki büntetést a Demokratikus Koalícióra. Állami Számvevőszék nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen „büntetést”, vagy „bírságot”. Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény egyértelmű előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit nem az ÁSZ, hanem a vonatkozó törvényi előírások határozzák meg, annak érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóság kizárólagos jogköre.

A hvg.hu cikkében valótlan az állítás, hogy „Gyorsan vonta le az Államkincstár a 11 milliós ÁSZ-büntetést a DK számláiról…”

Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek törvényben előírt ellenőrzése során feltárta, hogy a Demokratikus Koalíció a párttörvény előírását megszegve – jogi személytől kölcsönszerződés alapján – nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a piaci ár alatt vett igénybe szolgáltatást, 430 ezer Ft kamatkülönbözetként tiltott támogatást fogadott el.

Az ÁSZ tehát nem szabott ki semmilyen büntetést a Demokratikus Koalícióra, hanem ellenőrzési bizonyítékok alapján megállapította a tiltott támogatás tényét és annak mértékét. Ez utóbbi ugyanakkor nem 11 millió Ft, hanem 430 ezer Ft volt."

(Az eredeti DK-közlemény félreérthető módon fogalmazott, hogy a 11 milliós büntetés mely hatóságtól eredt – a szerk.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

A vérontás megállítását sürgette e pápa Urbi et Orbi üzenetében

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt