szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szövetség új elnöke szerint nem kell ennyi kórházban aktív ellátást nyújtani.

A Magyar Kórházszövetség új elnöke a következő évek legégetőbb problémájának az egészségügyben a szakemberhiányt látja. Ficzere Andrea a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, hogy az ápolók, a műtősök, az asszisztensek és az egyéb szakdolgozók hiánya sok helyen kritikus, ami világjelenség, egyre kevesebben akarnak az egészségügyben dolgozni. Szerinte a fizetések javításával nem lehet megoldani a szakdolgozói hiányt, megoldást jelenthet az orvosi műszerek korszerűsítése, újak beszerzése, illetve önkéntesek bevonása.

A Kórházszövetség elnökeként feladatának tekinti, hogy csitítsa, békítse azt a helyenként hisztérikus hangulatot, amely manapság szerinte körülveszi az egészségügyet.

Az interjúban szóba került a kórházi adósság is, az elnök azt mondta, abból, hogy évről évre nagyjából ugyanabban az ütemben ugyanakkora adósság keletkezik, sejteni lehet, hogy rendszerszintű problémák is vannak bőven. Szerinte a jelenlegi finanszírozás felülvizsgálatra szorul, az egyik legégetőbb gond az amortizáció fedezetének hiánya, a másik a létszámhiánnyal összefüggő bérrobbanás.

Ficzere Andrea beszélt még arról, hogy a műszer- és szakemberigényes ellátást centrumokba kell szervezni, ez azt jelenti, hogy a beteget nem a lakhelyéhez legközelebbi helyen, hanem ott kell gyógyítani, ahol a legjobb ellátást tudják biztosítani a számára. Hangsúlyozta: „azzal a gondolattal is meg kell barátkozni, hogy nem kell ennyi kórházban aktív ellátást nyújtani”. Nem arról van szó, hogy be kell zárni osztályokat, intézményeket, a rehabilitációs és krónikusellátást, valamint az ápolási tevékenységet kell fejleszteni bennük – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat

Závecz: Gyengült a Fidesz vidéken, sok körzet pár száz szavazaton múlhat

A Real Madrid mellőzte, az Arsenal megszerezte a norvég „csodagyereket”

A Real Madrid mellőzte, az Arsenal megszerezte a norvég „csodagyereket”

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója