szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Szerdán kellett volna Washingtonba érkeznie Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettesnek, hogy lezárja a tárgyalásokat az amerikaiakkal, de Trump Twitter-üzenete miatt erre csak csütörtökön kerül sor – írja a Global Times Pekingben.

A Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt angol nyelvű lapja azt üzeni Trumpnak, hogy "nem félünk a farkastól!" Lesz hatása a kínai gazdaságra Trump szankcióinak, de csak minimális. Az Egyesült Államokban viszont veszélybe kerülhet 1 millió munkahely – mondják a kínaiak szakértői, akik a Global Times-ban nyilatkoztak a kereskedelmi háborúról. De miért keményített be Donald Trump?


Péntek délben érvénybe lépnek a szankciók

Ezt közölte az amerikai főtárgyaló a Washington Postban. Robert Ligthizer azt nem mondta meg, hogy miért jött elő Trump a szankciókkal – utal rá a pekingi Global Times. 200 milliárd dollár értékű kínai exportról és 25 százalékos büntetővámról van szó. Holott mindenki azt várta, Liu Ho miniszterelnök-helyettes lezárja a tárgyalásokat, és pénteken Trump meghívja Hszi Csin-ping elnököt, hogy hivatalosan is véget vessenek a kereskedelmi háborúnak.

Trump ezúttal nem blöffölt 

A Reuters hírügynökség hozzájutott ahhoz a kínai szerződésjavaslathoz, amelyik kicsapta a biztosítékot a Fehér Házban. Mi háborította fel az amerikaiakat? Az, hogy a szellemi tulajdonról szóló új törvény nincsen benne a szerződés tervezetében.

Az USA – sok más fejlett országhoz hasonlóan – azzal gyanúsítja Kínát, hogy szisztematikusan lenyúlja a korszerű technológiát. Teljes mértékben semmibe veszi az ezzel kapcsolatos nyugati törvénykezést, így milliárdokkal károsítja meg a szabadalmak tulajdonosait, és jogtalan előnyhöz jut a piacon. Ezen a téren az amerikaiak mindenképp gyökeres fordulatot várnak, de a kínaiak – a korábbiakhoz hasonlóan – csak ígéreteket tesznek, és nem akarnak olyan törvényt hozni, mely szankciókkal sújtaná a külföldi szabadalmak lenyúlását.

Érdekes módon a pekingi Global Times cikkében egy szó sem esik erről a kulcsfontosságú ügyről, amely kiváltotta Trump reakcióját. A Reuters szerint az amerikai elnök ezúttal nem szokásos tárgyalási stratégiáját alkalmazza, amikor szankciókkal fenyeget. "He means it!" Vagyis komolyan gondolja, hogy ha nincs új törvénykezés a szellemi tulajdonról, akkor nincs szerződés sem. Nincs béke, hanem folytatódik a háborúskodás.

Akkor mégis miért utazik a kínai főtárgyalója Washingtonba?

Liu Ho miniszterelnök-helyettes jól ismeri az Egyesült Államokat, mert a Harvard egyetemen szerezte meg a doktorátusát. Csakhogy lehet: most ez kevésnek bizonyulhat a happy endhez. A kínaiak nem kívánnak szankciókat alkalmazni azokkal a cégekkel szemben, melyek fizetés nélkül szerezték meg a külföldi technológiát. Legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, melyeket a Reuters megszerzett.

Az USA viszont ragaszkodik a fordulathoz ezen a téren. Ebben a helyzetben a kétnapos tárgyalások nem tűnnek különösebben könnyűnek. Ám mindkét fél tisztában van a kockázatokkal is: a tőzsdék mindenütt kedvezőtlenül reagáltak Trump szankcióira. A világ megegyezést vár a két óriástól. Az igazság pillanata közelít, de minthogy mindkét fél cinkelt kártyákkal játszik, a tárgyalások eredményét végső soron az dönti el: akarnak-e megegyezést Washingtonban és Pekingben, vagy sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Különleges kis radart költöztetne otthonainkba a Google

Különleges kis radart költöztetne otthonainkba a Google

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?

Hogyan ébreszthetjük fel a motivációnkat?