szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új brit miniszterelnök új megállapodást ígért az ír kérdésről, és távoli lehetőségként emlegette a megállapodás nélküli kilépést.

Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a Downing Street 10. előtt, miután találkozott II. Erzsébet királynővel, és elfogadta a kormányalakítási kérést.

Johnson azt mondta, Nagy-Britannia október 31-én mindenképpen ki fog lépni az EU-ból, és biztos benne, hogy az addig hátralévő 99 nap alatt sikerülni fog ezt elintézni.

Azt is mondta, az íreknek azt üzeni, hogy magabiztos arra nézve, hogy a Brexit-megállapodást eddig gátló backstop (az Ír-sziget két fele közötti átjárhatóságot garantálni hivatott szükségmegoldás) helyett új megállapodásra fognak jutni, de fel kell készülni arra a "távoli lehetőségre", hogy nem lesz megállapodás.

Hozzátette, a megállapodás nélküli kilépés esetén lesznek nehézségek, de a gazdasági szereplőknek azt üzente, hogy nem a döntések okoznak problémákat, hanem ha megtagadják a döntések meghozatalát.

A Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgároknak megköszönte a munkájukat, és azt mondta, az ő kormánya alatt is mindenképpen joguk lesz maradni az országban.

A kétkedőknek, a világvége-hangulat gerjesztőinek azt üzente, hogy ha valaki Nagy-Britannia ellen fogad, arra "az inge is rámegy".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!