szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megbuktatja-e saját kormányát a szélsőjobboldal és jelenthet-e reális alternatívát a baloldal és a gyengébbik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom szövetsége? Ez a tét abban az országban, ahol a kormányválság szinte permanens.

Az egyik főszereplő Matteo Salvini belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga vezére, az Európai Unió elszánt bírálója, aki a hatalomra jutása után az elsők között találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel Genovában.

Matteo Salvini, a Liga vezére megesküdött a populista kormány megalakulásakor: öt évig kitartunk. Ez után 14 hónappal a szélsőjobboldali belügyminiszter bizalmatlansági indítvánnyal fenyegette meg a saját kormányát. Az első menet nem sikerült Matteo Salvininek, mire fő ellenfele, a baloldali Matteo Renzi felszólította: akkor mondjon le inkább ő a kormány helyett.

"Nem lépünk ki az eurozónából"

Ezzel igyekezett megnyugtatni a tőkét és az Európai Unió brüsszeli központját Matteo Salvini, aki azzal a Silvio Berlusconival kíván szövetségre lépni, aki először pendítette meg Itália kormányfői közül, hogy vissza lehet térni a lírához, a nemzeti fizetőeszközhöz.

Berlusconi bukásában nagy szerepet játszott ez az ötlet, melyet sem Brüsszelben, sem Berlinben, sem pedig Párizsban nem kívánt elfogadni senki. Ma sem más a helyzet, ezért igyekszik Matteo Salvini mindenkit megnyugtatni: ha őt választják miniszterelnöknek, akkor nem ez lesz az első dolga. Ami nem is csoda, hiszen Olaszország a maga 2500 milliárd eurós államadóságával olyan problémát jelent, melyet senki sem tud megoldani. A Bloomberg ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy bankok azonnal a szívükhöz kapnának, hiszen nekik euró milliárdjaik fekszenek olasz államkötvényekben.

A baloldal az Öt Csillaggal paktál

Matteo Salvini nem véletlenül nevezte meg fő ellenfelének Matteo Renzit, aki nem is oly rég még Olaszország miniszterelnöke volt. A felelősségteljes politikus megígérte Jean-Claude Junckernek, Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak, hogy nem paktál le a baloldali populista Öt Csillag Mozgalommal, amely demagógiájával képtelen gazdasági elképzelésekkel állt elő.

Csakhogy a parlamenti matematika alapján kiderült, hogy a baloldal csakis akkor állíthatja meg Matteo Salvinit, ha lepaktál az Öt Csillaggal. Különben jöhet a választás, melyet könnyen megnyerhetne Matteo Salvini, aki elcsábította a másik populista párt szavazóit. "A célunk az, hogy megakadályozzuk a baloldal és az Öt Csillag szövetségét" - mondta Salvini egyik bizalmi embere a Corriere della Seranak.

Eddig mindkét Matteo sikeresen akadályozta meg másikat abban, hogy az elképzeléseit végrehajtsa. Sőt, Salvini olyan javaslattal állt elő, mely akár egy évvel is meghosszabbíthatja a populista kormány jövőjét.

A populista kormányzat alkotmányreformot javasol

A javaslat szerint csökkenteni kellene a szenátus és a képviselőház tagjainak a létszámát, mégpedig 630-ról 400-ra. A római szenátusban pedig az 315 helyett csak 200-an üldögélnének a jövőben.

Eredetileg ez az Öt Csillag kétségbeesett ötlete volt, hogy mentse a kormányt és saját magát. Míg ugyanis Salvini remekül szerepelt az európai választáson, ők megbuktak. Vagyis egyáltalán nem akarnak új szavazást, mert az könnyen a politikai befolyásuk végét jelenthetné.

Egy alkotmányreform viszont legalább egy évvel meghosszabbítaná a kormány működésének az időtartamát. Ezért a Liga vezére ezt ellenezte. Eddig. Aztán meglepő módon egyszer csak kiállt mellette. Miért? Mert az Öt Csillag ezt szabta feltételként ahhoz, hogy lemondjon egy paktumról a baloldallal. Vagyis mindkét Matteo sikeresen fúrta meg a másikat. A külvilág csak ámul hiszen az eurozóna harmadik legfontosabb gazdaságáról van szó és Nápolyban van a NATO déli parancsnoksága.

Az amerikaiak is tartanak Matteo Salvinitől

A Liga vezérét Putyin emberének tartják Washingtonban, ezért nemigen látnak benne megfelelő partnert. Azután pedig még kevésbé, hogy az év elején nagy üzleteket kötöttek Rómában Hszi Csinping kínai elnökkel elsősorban az olasz infrastruktúra fejlesztéséről.

A kínaiak elsősorban az olasz kikötők után érdeklődnek, de azokban gyakran az amerikai flotta állomásozik. Az amerikaiak pedig egyáltalán nem kívánnak orosz vagy kínai jelenlétet Itáliában. Ezért nemcsak Brüsszelnek vannak komoly fenntartásai a populista vezérrel szemben.

Augusztus 20 lehet a döntő dátum a Conte-kormány életében

Akkor szavazhatnak a bizalmatlansági indítványról, ha addig egyik Matteo sem talál ki valamilyen újabb húzást. „Matteo Renzi nem ezen a Földön él" - vádolta meg vetélytársát Matteo Salvini. Az egykori baloldali miniszterelnök nem maradt adós a válasszal: "Matteo Salvini olyan, mint Haftar tábornok Líbiában! Azt ígérte, hogy egy nap alatt beveszi a fővárost, aztán még mindig nem érkezett meg győztesen Tripoliba!"

Vesztesek tehát már vannak Rómában, ahol nagy kérdés, hogy a kormány tudja-e vezetni az országot vagy Itália 20 év stagnálás után megkezdi a harmadik évtizedet is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát

PDSZ: A tanároknak nem a 26, hanem a 84 százaléka oltatná be magát

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Kiesett a harmadikról és meghalt egy férfi a Wesselényi utcában

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is

Év végén nőttek a beruházások a gazdaságban – a kormány megtolta a versenysportot is