szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem volt eseménytelen a G7-ek utolsó ülésnapja sem, amely után akár mindkét vezető úgy nyilatkozhat, hogy sikert ért el.

Angela Merkel szerint Európának szüksége van egy kereskedelmi megállapodásra az USA-val – mondta a német kancellár Biarritzban, a G7-csúcstalálkozó zárónapján, amikor kiderült, hogy Donald Trump amerikai elnök sikeresen osztotta meg a vele szemben fellépő francia–német csapatot. Emmanuel Macron francia vezető ugyanis szeretné a megállapodást hozzákötni egy új klímaegyezményhez, melyről Trump hallani sem akar. Ehelyett a csúcstalálkozó megszavazott egy 20 millió dolláros segélyt a lángoló Amazóniának.

Trump egy másik ponton is legyőzte a vendéglátó Macront: Franciaország megvédte ugyan vörösborát, de feladta a GAFA-t, azaz az amerikai nagyvállalatokat célzó adót.

A csúcstalálkozóval egy időben tárgyalt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a GAFA adóról Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel. A franciák 3 százalékos adóval sújtották a Google, Amazon, Facebook és Apple csapatot arra hivatkozva, hogy ezek az óriások adóparadicsomokban adóznak, miközben a profitjuk nagy részét az olyan nagy piacokon szerzik, mint Franciaország.

Macron nagy diadallal számolt be arról, hogy az amerikaiak elfogadták ezt az alapelvet annak ellenére, hogy Trump brutálisan megfenyegette Franciaországot: büntetővámot vet ki az Egyesült Államokba exportált francia borokra. A francia boros gazdák erre egyből a szívükhöz kaptak, hiszen a legnagyobb külföldi piacukról van szó, majd csodálatos borösszeállítást küldtek Biarritzba Trumpnak.

Csakhogy ő lepasszolta a GAFA-adó és a francia borok ügyét a pénzügyminiszternek, aki a kiszivárogtatott értesülések szerint olyan megállapodást kötött, mely szerint a francia borok csak akkor menekülhetnek meg Trump büntetővámjaitól, ha a GAFA adót visszavonják. Helyette olyan általános adót vetnek ki, mely nemcsak a négy nagy amerikai cégre vonatkozik, hanem minden multira, amely Franciaországban működik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Az elektromos autóknak is betett a texasi fagy

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke

Joan Laporta lett a Barcelona elnöke