szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök visszavenné az oroszokat a G7-be, de nem mindenki lelkesedik. Egy másik ötlete sem aratott osztatlan tetszést.

Az Egyesült Államokban rendezik meg jövőre a nyugati nagyhatalmak csúcstalálkozóját. Donald Trump a mostani találkozón, Biarritzban közölte: meg akarja hívni Putyint is.

Oroszország egészen 2013-ig volt tagja az elitklubnak, a Krím lerohanása után azonban G7 lett a valamikori G8-ból. Az amerikai elnök nem először vetette fel, hogy vissza kellene hívni Moszkvát, ám, mint az orosz elnök szóvivője is megjegyezte most:

Egy állam meghívása nem elég.

Dmitrij Peskov arra célzott, hogy a csúcstalálkozó többi résztvevője egyáltalán nem lelkesedik Trump ötletéért. De mivel indokolta meg Biarritzban az USA elnöke, hogy Vlagyimir Putyinnak vissza kell térnie a nagyok asztalához?

"Legkevesebb négy vagy öt olyan téma volt a csúcstalálkozón, amelyen jó lett volna, ha az orosz elnök is a teremben van" - hangsúlyozta Donald Trump. A témák: Ukrajna, Irán, Szíria, európai katonai egyensúly stb.

Csakhogy Putyint épp azért tették ki 2014-ben, mert Oroszország annektálta a Krím félszigetet. Szíriában az oroszok Iránnal együtt Asszad szíriai elnököt támogatják, akit a Nyugat szeretett volna megbuktatni. Az USA pedig felmondta a szerződést a közepes hatótávolságú rakétákról Európában, azt a megállapodást, amelynek aláírása a hidegháború véget jelentette. Vagyis van néhány tisztázatlan probléma, de Trump nem ezt hangsúlyozta, hanem azt, hogy "Putyin büszke ember, egyáltalán nem biztos, hogy elfogadja a meghívást". Putyin szóvivője valóban arra utalt Trump kijelentése után, hogy "Oroszország számára a G 7 részvétel önmagában nem cél."

Persze büszkeség ide vagy oda, Putyin megítélésének igencsak jót tenne, ha újra a nagyok asztalánál üldögélhetne. A külföldi befektetők számára ez a szalonképességet jelentené, az orosz közvéleménynek pedig azt, hogy immár a keleti szövetség helyett a Nyugat asztalánál foglalhatunk helyet. Oroszországban ugyanis a kínai szövetség távolról sem olyan népszerű, mint a partneri viszony a Nyugattal és főként az Egyesült Államokkal, mellyel a Szovjetunió együtt nyerte meg a világháborút.

Macron szerint stratégiai hiba lenne Putyin meghívása - előfeltételek nélkül

A G7-csúcs előtt Emmanuel Macron elnök vendégül látta minden oroszok urát Breganconban, a francia állami nyaralóhelyen. Akkor a francia államfő európai államnak nevezte Oroszországot, és utalt arra, hogy Turgenyev és Sztravinszkij is mennyire szerette a Földközi-tengert, melynek partján ülnek. Megpendítette: Oroszországnak előbb vagy utóbb vissza kellene térnie a G7-csúcsra, amely így újra G8 lenne. Erre a nyilatkozatra csapott le Donald Trump, de Emmanuel Macron sietett tisztázni álláspontját, amelyet az Európai Unió is elfogadott:

Az Európai Unió ellenzi Putyin meghívását mindaddig amíg Moszkva nem tesz engedményeket Ukrajna ügyében

A megoldás érdekében Macron csúcstalálkozót szervez Ukrajnáról. Ezen négyen vennének részt: Angela Merkel és Emmanuel Macron az Európai Unió képviseletében, valamint Volodimir Zelenszkij Ukrajna és Vlagyimir Putyin Oroszország nevében. Macron szerint ennek a találkozónak az eredményétől függene Oroszország részvétele a csúcstalálkozón Miamiben 2020-ban.

Vajon Trump nem a választási kampány miatt forszírozza Putyin meghívását? Ezt a kínos kérdést szegezték az USA elnökének, aki azt válaszolta, hogy "sohasem személyes politikai ambíciók alapján dönt ilyen kérdésekben". Hillary Clinton az előző választások elvesztése után azt állította: az orosz titkosszolgálat segítségének nagy szerepe volt abban, hogy Donald Trump győzött 2016-ban. Hosszan tartó vizsgálat kezdődött, de eddig nem sikerült igazolni a demokrata jelölt állítását. A gyanú mindenesetre ott lebeg Trump feje felett, de ő szemmel láthatóan saját elnökválasztási menetrendjét követi. Így vidáman közölte Biarritzban:

Saját szállodakomplexumában akarja megrendezni a következő csúcstalálkozót

Összesen 643 szoba van a Trump National Doral Miami Golf Clubban. "Mi bungalónak nevezünk egy-egy hotelt, melyben 50-70 szoba van. Ebben nyugodtan megszállhatnak a vendégek, akikkel azután a konferenciatermekben tárgyalhatunk" - fejtegette Trump a G7 záró sajtótájékoztatón.

Sokakban visszatetszést keltett az ötlet, hogy Miamiben olyan nyaralóhelyen legyen a következő G7-csúcs, amely Trump tulajdona. Ez etikai problémákat vet fel - írja a New York Times. A Washington Post pedig arra utal: a Trump National Doral Miami Golf Resort veszteséges, 2017-ben, vagyis az ingatlanmágnás elnöki kinevezés után 67 százalékkal csökkent a bevétele. Vagyis Trump két legyet akar lecsapni a következő csúcstalálkozóval: Putyin meghívásával elviszi a show-t az elnökválasztás évében, miközben cége szép pénzt zsebel be a nyakig eladósodott amerikai államtól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére

Újabb 159 milliárd forintot osztott szét a kormány, papíron a gazdaság védelmére