szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A katolikusok mellett a reformátusoknak is komoly összeget ajánlottak fel az adózók.

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy mely szervezetek részesültek az adó felajánlható 1+1 százalékából.

A 24.hu gyűjtéséből kiderül, hogy idén 1,69 millió magánszemély rendelkezett az 1 százalékáról, ez százezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A kevesebb viszont néha több: bár a felajánlók száma csökkent, a felajánlott összeg emelkedett. Míg tavaly 8,25 milliárd forint került szervezetekhez, addig idén 8,77 milliárd. Ez leosztva annyit jelent, hogy fejenként átlagban 5 ezer forintról rendelkeztek az adózók.

A civil szervezetek közül a legtöbb pénzt, nagyjából 165 millió forintot, a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta. Őket követi a Bátor Tábor Alapítvány 143 millióval, a harmadik pedig az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 121 millióval. Összesen 16 szervezetnek jutott legalább 50 millió forint.

A gyűjtés szerint az Átlátszónet Alapítvány 24, a Magyar Helsinki Bizottság 5,6, Transparency International pedig 4,5 millió forintot kapott.

Nem csak civil, hanem jellemzően egyházi szervezeteknek is fel lehet ajánlani 1 százalékot, összesen 32 ilyen van. A Magyar Katolikus Egyház toronymagasan vezeti a listát, 633 ezer ember adta oda nekik az 1 százalékát, összesen 3,2 milliárd forintot. A Nemzeti Tehetség Program fért fel a második helyre, ők 276 ezer embertől kapták meg az adójuk egy részét. A harmadik a Magyarországi Református Egyház lett, 1,3 milliárd forint folyik be hozzájuk hamarosan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Nem jött be a lejáratás, sokkal többen adtak 1 százalékot a "Soros-civileknek"

Közzétette a NAV a teljes listát az idei 1 százalékos felajánlásokról, ebből pedig kiderült, hogy a Soros-bérencnek kikiáltott szervezetek sokkal népszerűbbek a kormánypárti civileknél, de az is, hogy tudatosabbak lettek a magyarok, amikor döntenek a pénzük sorsáról. A legtöbben még mindig a kórházakat támogatják.

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Von der Leyen és Lengyelország is Navalnij azonnali szabadon engedését követeli

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?

Tetőtér beépítés csokból: mire érdemes odafigyelni annak, aki belevágna?