szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kapával ment szarvasgombát keresni, több fehér madársisakot is elpusztított.

110 ezer forint kártérítésre kötelezett a Szolnoki Törvényszék egy férfit, mert szarvasgombaszedés közben elpusztított egy védett növényt – olvasható az ügyészség közleményében.

A férfit a Szolnoki Járásbíróság korábban környezetkárosítás bűntette, természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt 1 év 10 hónapi szabadságvesztésre ítélte, mert 2016. május 15-én, Szolnok külterületén ismeretlen társával engedély nélkül szarvasgombát gyűjtött, ezért

mintegy 400 négyzetméteres területen az avart elsöpörték, a talajt kapával mélyen felvágták, miközben az orchidea fajhoz tartozó védett növényt, 11 tő fehér madársisakot, letapostak.

A védett növényfaj egyedeinek pénzben kifejezett értéke tövenként 10 000 forint, a növény pedig a védettsége miatt az állam tulajdonát képezi.

A büntetőjogi ítélet után az ügyészség polgári pert is indított a kártérítésért, ebben született most ítélet. Az ügyészség azzal érvelt, hogy a tölgyfa gyökerén élő szarvasgomba és a védett fehér madársisak szimbiózisban élnek, csak együtt képesek létezni, külön-külön nem képesek önálló életre, az avar széthúzásával pedig megváltozhat a kedvező mikroklíma, a fák gyökerei kiszáradhatnak. A férfi tevékenysége miatt pedig a környezet, amelyben a szarvasgombák és a virágzó növények együtt éltek veszélybe került.

A föld alatt élő gombák gyűjtésére szigorú természetvédelmi előírások vonatkoznak, így az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli engedélye kell hozzá, illetve a gyűjtőnek egy hatósági képzésen is részt kell vennie, mindemellett a gyűjtéshez csak alkalmassági vizsgával rendelkező kutyát lehet igénybe venni. Tilos többek között az ásás, kapálás, a növények gyökerének károsítása. Ezen természetvédelmi szabályokat a férfi megszegte, magatartásával veszélyeztette a környezetet, míg a védett növények elpusztításával kárt okozott.

A Szolnoki Törvényszék az ügyészi keresetnek helyt adott és az abban foglaltaknak megfelelően hozta meg döntését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!