szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A brüsszeli Politico hasábjain vitázik az 5G technológiáról az amerikai külügyminiszter és Kína EU-nagykövete.

Össztűz alatt a Huawei
A Trump-adminisztráció előbb főellenséggé nevezte ki a Huaweit, majd a vállalat magabiztossága és felhasználói lelkesedés megtépázása után, úgy tűnik, kihátrál az amerikai vállalatok számára elrendelt embargóból. Kérdés, hogy a Huawei megbízik-e ezután az amerikai beszállítókban, vagy inkább saját lábakra próbál állni.
Friss cikkek a témában

Nagyon sokat kockáztatnak azzal, ha a kínai Huawei 5G rendszerét vezetik be – figyelmeztette Mike Pompeo amerikai külügyminiszter európai szövetségeseit a Politicóban. Nem először fordul szembe a washingtoni diplomácia vezetője a kínai óriáscéggel, ez volt az egyik fő témája az év eleji budapesti látogatásának is. Eredménnyel azonban nem járt: Magyarország már a Huawei mellett döntött, az egyik példa pedig Németország és Franciaország volt Budapest számára. Az európai miniszterek mindenesetre kedden mindenkit újra figyelmeztettek a kockázatokra.

A hónap végére készülhet el az állásfoglalás, amely az Európai Bizottság elé kerül a Huawei 5G rendszerének európai bevezetéséről. Pompeo ezt megelőzte: az amerikai diplomácia vezetője katonás egyértelműséggel fogalmazott: az 5G-rendszert a huszonegyedik századi társadalmak vérkeringéséhez hasonlította. Éppen ezért döntő fontosságú szerinte, hogy ezt a rendszert ne adják olyan kínai társaságok kezére, mint a Huawei vagy a ZTE. „A Huawei kapcsolatban áll a kínai hadsereggel, és kémbotrányokba keveredett Csehországban, Lengyelországban és Hollandiában” – idézte fel.

Pompeo ugyan nem említette, de a Fülöp-szigeteken egy szenátor már azt állította, hogy Pekingből irányítva már lekapcsolhatják a villanyt országukban, ha úgy akarják. Az amerikai külügyminisztert különösen az aggasztja, hogy a Huawei átadhatja a megszerzett információkat a pekingi hírszerzésnek.

Az európai kiberbiztonsági szervezet októberben nagy kockázatot látott abban, hogy az Európai Unión kívüli cég 5G-rendszerét vezessék be a tagállamok – emlékeztetett Pompeo. Az Európai Uniónak megvan a saját 5G-rendszere: a Nokia és az Ericsson – érvel az amerikai diplomácia vezetője. Ha pedig unión kívüli céget választ valamelyik tagállam, akkor ott van még a dél-koreai Samsung, amely sokkal kisebb nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mint a Huawei.

Angela Merkel nem zárja ki a Huaweit. „Ne szigeteljük el magunkat a világtól!” – válaszolta kritikusainak a német kancellár, akit sokan a CDU-ban is a nagy nemzetbiztonsági kockázatra figyelmeztetnek. A kereszténydemokraták végül elfogadták a kancellár álláspontját. Egykori kabinetfőnöke, aki jelenleg Németország gazdasági minisztere, úgy nyilatkozott a Handelsblattnak, hogy a piaci szabadság alapelvének megsértése lenne, ha a Huaweit kizárnák a tenderből. Peter Altmaier hozzátette: nem félek Kínától!

A pekingi vezetés ennél is tovább ment: Kína EU-nagykövete szintén a Politicón írta meg véleményét Pompeo írásáról, amelyet egyszerűen így vezetett fel: abból egy szó sem igaz. Csang Ming mellesleg azt is megjegyezte: miközben az USA Kínát vádolja, maga is üzemeltet hasonló rendszert, az NSA hírhedt Prism megfigyelőprogramját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

Telex: Hivatalosan is lefújták a 200 milliárd forintos HÉV-beszerzést

50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper

50 éves korában meghalt DMX, világhírű rapper