szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős bevételkiesést eredményezne a költségvetésnek egy áfacsökkentés, ám a fogyasztói árakon nem mutatkozna meg – mondta pénteken az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke egy Heves megyei szakmai rendezvényen.

Magyarország pozitív tendenciákat mutat az áfafehérítés terén, ami nemcsak a központi költségvetés oldalán, hanem a korrupció elleni küzdelemben is megjelenik – mondta el Domokos László a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Heves megyei szakmai rendezvényén. Az ÁSZ elnöke bemutatta az Állami Számvevőszék nyilvánosságra hozott elemzését is, amelyben azt vizsgálta, hogy az általános forgalmi adó hatékony beszedése miként járul hozzá a fenntartható kifehérítéshez.

Az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése rámutat, hogy mintegy 30%-kal nőttek a központi költségvetés általános forgalmi adóból származó bevételei 2014-2018 között. Az áfabevételek folyamatos növekedésében meghatározó szerepet játszottak a célzott gazdaságfehérítő intézkedések (pl. az online pénztárgép vagy az EKÁER bevezetése), illetve a háztartások fogyasztásának bővülése, ugyanakkor jelentősen visszaszorultak az áfacsalások. Az ÁSZ elemzői azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy az áfakulcs csökkentése az elemzett termékcsoportok mintegy felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat. Ezért úgy látják: a további áfacsökkentés átgondolt értékelése szükséges.

A sertéshús ára csak 0,7 százalékkal csökkent az áfacsökkentés után, a baromfihúsok ára nagyobb mértékben csökkent, a 2017-es madárinfluenza és az emiatt visszaeső baromfivágások miatt ez megfordult. A tej sem lett olcsóbb, de az újlakások piacán sem volt kimutatható átlagárcsökkenés, miután ideiglenesen 5 százalékra csökkentették a forgalmi adót.

Az ÁSZ-elnök szerint „fehéredik a gazdaság” és működnek a központi költségvetés bevételi oldalának jelentős részét biztosító adóbeszedés hatékonyságának javítását célzó intézkedések. Szerinte tovább fehéredhetne a gazdaság, ha az elért fehéredéséből származó többletet az állam kisebb adókulcsok, vagy célzott kedvezmények révén az adózóknál hagyná.

Az Eurostat mérése szerint Magyarországon az áfarés – a kivetett áfa és valóban a költségvetésbe beérkező általános forgalmi adó közötti különbsége – a 2013-as mintegy 22%-ról 2018-ra 9%-ra csökkent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!