szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idős, képzetlen nők tudnak legnehezebben kitörni a közmunkából.

Egyre több az idős és a nő a közmunkások között – írta meg a Népszava. 2016-ban még csak a közmunkások 29 százaléka volt 50 év feletti, most már 37,5 százalék ez a szám, a nők aránya pedig 50 százalék alattiról 59 százalékra nőtt.

Azok maradtak benne a közfoglalkoztatásban, akik megfelelő képzettség hiányában nem tudnak elhelyezkedni még az építőiparban vagy a hulladékgazdálkodás területén sem

- magyarázta a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Ő azt tapasztalta: a nyugdíjhoz közeledő nők minden munkát elvállalnak, hogy pénzhez jussanak, házakhoz járnak takarítani, vendéglátóhelyeken mosogatnak, de sok helyen még ilyen munka sincs, így marad a közfoglalkoztatottság.

De akadnak már bőven a nyugdíjkorhatáron túl lévő közmunkások is. Nagyvisnyón például egy 67 éves nőnek azért kell még mindig dolgoznia, mert így szerzi meg még azt a néhány hónap munkában eltöltött biztosítási időt, amely után már egy fokkal jobb nyugdíjat fog kapni.

Krémer Balázs, a Debreceni Egyetem oktatója azt mondta a lapnak: a válságövezetek kistelepülésein, ahol semmi munka nincs, nem kiugró az idősebb nők aránya a közmunkások között, de ahol már a fiataloknak és a jobban képzetteknek van munkájuk, ott ez a kör ragad bent a közmunkaprogramokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Rétvári: Azért írják a tankönyvben, hogy a férfi politizál, a nő érzelmi életet él, mert ezek a jellemzők

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni