szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változnak a pénzmosás elleni szabályok, új területen is kötelező lesz az ügyfél-átvilágítás.

Az új pénzmosás elleni szabály értelmében most péntektől, január 10-től már a nemesfémekkel vagy az azokból készült tárgyakkal kereskedők is kötelesek lesznek átvilágítani az ügyfeleiket 4,5 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor - figyelmeztet a Napi.hu.

Az értékhatár korábban 3,6 millió forint volt, ezt emelték meg 900 ezerrel. Ezzel együtt mostantól már nemcsak a készpénzes, hanem a a kártyás és az átutalással teljesített ügyletekre is vonatkozik az átvilágítási kötelezettség.

Ez azt jelenti, hogy értékesebb ékszert vagy karórát sem lehet úgy vásárolni, hogy az ügyfél ne igazolná, miből kereste meg az árát. A szolgáltatók ennek megfelelően kötelesek módosítani a belső szabályzatukat, amire 90 napot kapnak.

Az árukereskedőkre vonatkozó szabályozás is változik péntektől: ők a korábbi 2,5 helyett a 3 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízások készpénzben történő teljesítésekor lesznek kötelesek ügyfél-átvilágítást alkalmazni. Szintén 90 napot kapnak az új belső szabályzat elkészítésére.

A pénzmosási törvény hatálya alá tartoznak január 10-től továbbá

  • a kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy közvetítésével foglalkozó szolgáltatóknál lebonyolított olyan ügyletek vagy ügyletsorozatok is, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a 3 millió forintot,
  • illetve kulturális javak (műalkotások, régiségek) tárolásával vagy kereskedelmével szabadkikötőkben foglalkozó vagy közvetítőként szabadkikötőkben eljáró szolgáltatók olyan ügyletei, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a 3 millió forintot.

A kulturális javakkal foglalkozó szolgáltatók pénzmosási felügyeletét kereskedelmi hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatala látja el. Ezeknek a cégeknek is belső szabályzatot kell készíteniük az átvilágításról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Vakcinás csokinyuszival készül a húsvétra a maszkos mikulással világhíressé vált cukrász

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Pfizerre kapott Sinopharmot egy szerb férfi, és most nincs jól

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói

Újfajta jelölést kapnak Európában a villanyautók töltői és csatlakozói