szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elméletileg 466 millió forintért vettek orvosi eszközöket, gyakorlatilag 101 milliót költöttek rájuk. A különbség egy offshore cég számláján landolt.

Jogerős ítélettel zárult egy az európai csalás elleni hivatal (OLAF) jelentésére indult büntetőügy a Fővárosi Ítélőtáblán.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban egy részben uniós fejlesztési kerethez nyújtottak be pályázatot, mert régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni. A pályázatukban az orvostechnikai eszközöket túlárazva szerepeltették, a projekt megvalósításához a magyar költségvetésből 214 millió forintot kaptak. Ezután egy szlovák cégtől papíron 466 millió forintért diagnosztikai eszközöket vásároltak, amelyek értéke azonban a valóságban 101 millió forint volt.

A külföldi cég a vételárból az egyik vádlott Seychelles-szigeteki offshore cégéhez 364 millió forintot utalt át jutalékként, amiből a vádlott a közös cégükhöz 340 millió forintot juttatott.

A vádlottak a beszerzett eszközöket nem helyezték üzembe, illetve nem abban a régióban alkalmazták, ahová a pályázat szerint telepíteniük kellett volna.

A Fővárosi Ítélőtábla társtettesként különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt elítélt visszaeső vádlottat három évi szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra, a társát pedig 1,2 millió forint pénzbüntetésre ítélte.

A pénzbüntetésre ítélt vádlott 214 millió forintot visszautalt az államnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban