szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

6,6 milliárd helyett 2,2 milliárd forint egészségügyi járulékot nem fizettek be a potyautasok.

Csaknem háromszorosára nagyította a kormány a tb-hozzájárulást nem fizetők okozta kárt – állítja a Népszava. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter decemberben azzal indokolta a tb-törvény átírását, hogy 2019 első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátásokat. Izer Norbert adóügyi államtitkár ezt az adatot kiegészítette azzal: ez a 75 ezer ember összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizetett meg.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László György közérdekű adatigényléssel kikérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) az elmúlt évek adatait. Ebből kiderül: 2016 és 2019 között az orvosnál évente átlagosan mintegy 400 ezer ember kapott jelzést arról, hogy van valami probléma a járulékaik nyilvántartásával. Az, hogy ebből mennyi az adminisztratív hiba és mennyi a tényleges nem fizetés, nem derül ki.

Az ellátásukra évente 2-2,2 milliárd forintot költöttek, jóval kevesebb pénzt, mint amekkora tb-járulékhiánnyal az államtitkár érvelt.

Ráadásul az ő ellátásukból keletkező tb-hiány még a 2-2,2 milliárdnál is bizonyosan kisebb, az adóhivatalnak ugyanis kötelessége az érintettektől behajtani az elmaradt járulékot.

A NAV azt közölte a lappal: olyan adatot, hogy „mennyi járulékadós van a rendszerben”, nem tartanak nyilván. Az elmaradások behajtásakor ugyanis az összes követelésre – adó-, járulék-, illeték-, vámszakmai tartozásokra – együttesen indítja meg a behajtást a hatóság.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Extravagáns és méregdrága az aranyozott karbon kerékpár

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál

Tízből kilenc: ennyire nagy a frissítési kedv az iPhone-osoknál