szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A forint napközben egyszer már történelmi mélyponton járt, a kereskedésben most ezt is sikerült alulmúlni, 340,29 forintot is kértek egy euróért.

A múlt pénteki 339,2 forint után szerda délután már 340 forintnál is többet kértek az euróért, ezzel nem csak újabb mélypontra szállt az árfolyam, de fontos határt is áttört a piac.

A következő napok azonban ennél is fontosabbak lehetnek: bár az árfolyamot az elemzők szerint legalább részben mozgató Magyar Nemzeti Bank most nem tart kamatdöntő ülést (ahol elmondhatnák, hogy minden rendben van), csütörtök reggeltől fontos adatok érkeznek: holnap az éves infláció, amely a Portfolio szerint Európa-bajnok lehet, és jóval a jegybank toleranciasávja fölött van – és ennek ellenére jó eséllyel mégsem lép az MNB.

Pénteken pedig érkezik az éves GDP-növekedésről szóló adat, amelyből az derülhet ki, hogy a kiemelkedő bővülést a negyedik negyedévben – az egyre kedvezőtlenebb külső környezet ellenére is – tartani tudta-e a magyar gazdaság. A nagy kérdés persze az lesz, hogy mi történik a következő időszakban: az elemzők nem csak a növekedés lassulásával, de tovább gyengülő forinttal számolnak.

Pénteken még egy fontos, az árfolyamot mozgató döntés várható: két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Standar & Poor's is értékeli a magyar szuverén államadósság besorolását – és szokásához híven a magyar gazdaság kilátásait is. Szakértők és a kormány jó ideje felminősítésre számít, a mostani, kedvezőtlenebb kilátások azonban óvatosságra inthetik a hitelminősítőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!