szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután életbe lép a megállapodás, a határsáv 30 kilométeres körzetében élők járhatnak át dolgozni a túloldalra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újra lehetővé válik az ingázás a magyar–román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán. A két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással – magyarázta a miniszter –, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és

"nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük".

A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy a magyar–osztrák és a magyar–szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával is létrehozzák az ingázók helyzetét megoldó eljárást. A külügyminiszter elmondta: a két rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe ezt a megállapodást és mely határátkelőhelyeken lesz érvényes. Az ingázás azok számára lesz nyitott lehetőség, akik a határsáv 30 kilométeres körzetében élnek valamelyik országban, és a határ túloldalán dolgoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ballai Vince Itthon

Oda lett a munka, és hazajutni is nehezen tudnak a külföldön dolgozók

Sok olyan külföldön munkát vállaló magyar állampolgár van Európában, akik egyik napról a másikra vesztették el munkájukat sokan szállásukat is, az új koronavírus elleni rendkívüli intézkedések miatt. Több ilyen emberrel is beszéltünk, akik érthető okokból szeretnének hazajutni, de közben bezárulnak a határok. Aki nem tudja megoldani, hogy repülőre üljön, az várakozásra kényszerül.