szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkorát esett reggel óta a forint árfolyama, amilyenhez hasonlót utoljára a 2008-as világválság legsötétebb napjaiban láthattunk. Már nem csak az euróhoz és a dollárhoz, hanem Közép-Európa más devizáihoz képest is rengeteget veszít a magyar pénz az értékéből, az elemzők szerint ebben szerepe van a felhatalmazási törvénynek is.

Kedden még az volt a kérdés, hogy beesik-e a forint a lélektani 360-as határ alá, szerdán már 370-nél járt az árfolyam. Ritkán láthatunk olyat, ami ma történt – csak azért nem mondhatjuk, hogy soha nem volt még ilyen, mert 2008. október 10-én 249-ről 264-re ugrott egy euró ára.

Ha csak a számokat nézzük, eddig a következő történt:

  • kora reggel 360,2 forintba került egy euró,
  • reggel 7-kor, amikor még csak az ázsiai befektetők voltak aktívak, a világon mindenhol máshol minimális volt a forgalom, már 361 volt az árfolyam,
  • délelőtt 9-kor, amikor Európa-szerte megindult a kereskedés, pillanatok alatt 362-re esett,
  • fél 10-kor már 363-nál járt,
  • háromnegyed 10-kor 364-nél.
  • Ezután egy kicsit nyugalmasabb volt a helyzet, de délelőtt 11-kor elértük a 365-öt.
  • Fél egykor már 366, negyed 2-kor 367 volt az árfolyam.
  • Majd egy egészen megdöbbentő beszakadás következett: délután 2 után kicsivel elértük a 368-at, nyolc perccel később a 369-et.

Az eddigi abszolút mélypont 369,5. Ott egy kicsit megnyugodtak a befektetők, sőt, viszonylag gyorsan visszaerősödött a forint 363-ig. Ebben szerepe volt annak is, hogy az MNB bejelentette, a jegybanki alapkamat melletti egyhetes betéti tendert indít el - már önmagában az megnyugtató jel volt sokak számára, hogy látták, a jegybank hajlandó beavatkozni a forint védelme érdekében. De egyébként is nagy a bizonytalanság, mindenki keresi, hogy a mostani helyzetben mi lenne a forint reális árazása, a 370-hez közelítő szint ezek szerint már túlzásnak tűnt.

Az alapvetés ezekben a hetekben, hogy a koronavírus-járvány és annak a gazdasági hatásai miatt minden befektető euróba, dollárba vagy frankba menekíti a pénzét, most viszont azt látjuk, hogy a forint a zlotyhoz és a cseh koronához képest is mélyrepülésben van.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a zuhanásban „negatív befektetői hangulat mellett szerepet játszik az alacsony kamatszint”.

A héten látott forintgyengüléshez pedig hozzájárulhattak a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos negatív nemzetközi visszhangok is

– írta.

Az Erste elemzésében pedig arról írnak: „a bizonytalan nemzetközi piaci hangulat mellett országspecifikus tényezők is közrejátszhatnak a gyengeségben, ami főként a koronavírusra adott eddigi válaszreakciókban mutatkozhat meg”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!