szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A GDP fél százalékával segíti a jegybank a válságkezelést.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jókora összeggel segíti ki az államot a Magyar Nemzeti Bank, amely most közölte, hogy tavaly 254,7 milliárd forint nyereséget ért el. Ebből az összegből 250 milliárd forintot befizet a központi költségvetésbe – az utalás már pénteken megtörténik.

Ez azt jelenti, hogy az MNB a GDP 0,52 százalékának megfelelő összeggel száll be a válságkezelésbe. A döntés indoklása nem meglepő: mint írták,

mindezzel a koronavírus által okozott válsághelyzetben növekszik az állam mozgástere.

A jegybanknak ekkora nyeresége még sosem volt. Az éves eredményt főleg az emelte ekkorára, hogy 229 milliárd forint volt az árfolyameredménye. Az indoklásból kiderül, hogy az aranybefektetésen 140 milliárd forintot nyertek, ám a forint gyengülése miatti árfolyamnyereségre nem tértek ki külön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!