szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel nem magyar a kifizető, így a magánszemélyeknek kell befizetniük az adót.

Hogyan adózik az a kiskorú, akinek YouTube-feltöltésekből keletkezik folyamatosan bevétele? – kérdezte az Adózóna olvasója. A kérdés egy 16 éves fiatal kapcsán merült fel, aki havonta 30-40 ezer forintot keres jelenleg Youtube-feltöltésekből.

Lepsényi Mária adószakértő szerint azt fontos tisztázni, hogy nincs szükség engedélyre a kiskorú törvényes képviselőjének részéről.

Az adószakértő szerint a bevétel önálló tevékenységből származó bevételnek minősül, melyből a jövedelmet tételes költségelszámolással, vagy a 10 százalék igazolás nélkül elszámolható költséghányad levonásával lehet megállapítani, és a jövedelmet a tárgyévi szja-bevallásban kell szerepeltetni.

Azt is fontos megjegyezni, hogy mivel a YouTube nem magyar kifizető, így a magánszemélynek kell befizetnie a jövedelem utáni 15 százalék szja-előleget és a 17,5 százalék (júliustól 15,5 százalék) szociálishozzájárulásiadó-előleget a negyedévet követő hónap 12-éig.

Hozzon ki többet az Adózónából! Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Kiskorú bevételének adózása

Hogyan adózik az a kiskorú, akinek youtube-feltöltésekből keletkezik folyamatosan bevétele? - kérdezte az Adózóna olvasója. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt. A kérdés konkrétan így szólt: "Adott egy 16. életévét betöltött, de még kiskorú személy, akinek youtube-feltöltésekből keletkezik folyamatosan bevétele. Ez az összeg egyelőre havi 30 000-40 000 forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!