szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vannak olyan igények, melyek nem szállnak át a munkavállaló hozzátartozóira

A halál bekövetkezésével a munkaviszony megszűnik, a vagyoni jogok az örökös(ök)re szállnak át, eltérő azonban, hogy milyen juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, vagy ha lejár a határozott időtartam – írja az Adózóna.

A munkáltatónak ilyenkor az a feladata, hogy az örökös részére átadja a munkabér jellegű járandóságot, azaz ki nem fizetett munkabért vagy a szabadságmegváltást, amennyiben rendelkezik hivatalos irattal, például közjegyző által kibocsátott hagyatékátadó végzéssel vagy öröklési bizonyítvánnyal.

Ezt megelőzően mindenképpen érdemes a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző felé bejelenteni a munkabér tényét, de önmagában a bejelentés elmaradása sem jelent problémát, hiszen az eljárás lefolytatását követően a közjegyző közvetlenül megkeresi a munkáltatót, és a végzése alapján kell kifizetni a nettó összeget az örökös(ök) részére.

Szintén az örökös részére kell kiadni az elhunyt munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos igazolásait.

A munkaviszony megszűnésével kapcsolatban törvényes igénye az elhunyt munkavállaló örökösének nem lehet, ugyanakkor, ha a munkavállaló halála a munkaviszonnyal összefüggésben, például üzemi baleset következtében következett be, abban az esetben a hozzátartozó igényelheti az ezzel kapcsolatos költségeit, illetve a kártérítést.

Vannak azonban olyan igények, melyek nem szállnak át az örökösre, ezekért a munkavállaló csak személyesen léphetett volna fel: a személyiségi jogok megsértése miatt kezdeményezett perben, és ennek következményeként sérelemdíj iránti igény érvényesítése során, valamint a munkaviszony jogellenes megszüntetése érdekében kezdeményezett perben.

Más a helyzet azonban, ha a fentiek érvényesítése érdekében a dolgozó még életében megindította a pert és annak tartama alatt halt meg. Ilyen esetben az örökösök jogutódként beléphetnek a perbe. A vonatkozó bírói gyakorlat szerint ilyenkor a munkavállaló már személyesen érvényesítette az igényeit, a vagyoni követeléseket a jogutódok megöröklik – írja az Adózóna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!