szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar gazdaság 7, az európai 8,3 százalékkal esik vissza idén az Európai Bizottság nyári gazdasági előrejelzése szerint. Még jövőre sem érjük el azt a szintet, ahol 2019 legvégén álltunk.

Az EU gazdasága a koronavírus-járvány miatt idén mély recesszióba süllyed, annak ellenére, hogy mind uniós, mind nemzeti szinten gyors és átfogó szakpolitikai válaszlépések érkeztek – áll az Európai Bizottság előrejelzésében.

A korlátozó intézkedések feloldása lassabban halad, mint ahogy azt a Bizottság tavaszi előrejelzésében várták, ezért a válság a korábban vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a 2020-as gazdasági mutatókra.

A friss előrejelzés szerint az EU gazdasága 2020-ban az eddig várt 7,4 helyett 8,3 százalékkal zsugorodik, 2021-ben pedig 5,8 százalékkal bővül, vagyis 2021 végén a 2019 végi szint 97 százaléka lesz az uniós GDP.

Ezen belül az euróövezet gazdasága 2020-ban nem 7,7, hanem 8,7 százalékkal zsugorodik, majd 2021-ben 6,1 százalékkal növekszik.

A Bizottság a Magyarországot érintő előrejelzésén nem változtatott, továbbra is úgy számol, hogy idén 7 százalékos visszaesés jön, 2021-ben pedig 6 százalékos növekedés, azaz V alakú lesz a válság, de 2021 végére a 2019-es szint 98,6 százalékán fog állni a gazdaságunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

MNB: Szó sincs recesszióról, növekedni fog idén a magyar gazdaság

Az egyéni vállalkozók aktivitásán látszik, hogy már jövünk ki a válságból – állítja az MNB inflációs jelentése. A jegybank szerint idén nőni fog a GDP, a munkanélküliség az év végére már alig lesz rosszabb, mint a járvány előtt volt, de a béremelkedés lassulásán látszik majd egy ideig a krízis.

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Új magyar app segíti a figyelmetlen és feledékeny autósokat

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

Sörtörvény: nem tudni, kötelesek-e egymás sörét árulni a kisüzemi főzdék

A PSZ arra kéri a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra a járványügyi protokollt

A PSZ arra kéri a kormányt, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra a járványügyi protokollt