szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Papíron szépen mutat a kormány új korrupcióellenes stratégiája, de a legbeszédesebb az, ami kimaradt belőle. Például a konkrét korrupciós botrányok és azok tanulságai.

A kormány friss, középtávú korrupcióellenes stratégiáját olvasva úgy tűnhet: Magyarországon nincs korrupció, az eminensen szigorú kormány pedig a morzsái ellen is zéró toleranciát hirdetett. A kormánynak 2015 és 2018 között még nem stratégiája, hanem programja volt a korrupció elleni küzdelemhez. Az még tett valamiféle kísérletet a szembenézésre, legalább megemlítette a Transparency International korrupcióérzékelési felmérését, amely komoly problémákat azonosított Magyarországon. A mostani stratégiában viszont már szó sem esik arról, hogy a januárban publikált eredmények szerint Magyarország újabb hat helyet rontott a vizsgált országok rangsorában, az EU-n belül csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.

Talán ezért szerepel az irományban, hogy érdemes lenne kialakítani a társadalom korrupcióérzékelésének külön, „a nemzeti sajátosságokhoz igazodó” mérési módszertanát. Az nem derül ki, mégis miféle unikalitás indokolná a magyarországi korrupció romániaitól vagy dániaitól eltérő vizsgálatát. Hacsak az nem, hogy ha egységes mércével mérünk, akkor Magyarország nem teljesít valami fényesen.

A cikk teljes terjedelmében az e heti HVG Gazdaság rovatában, illetve online a hvg360-on olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

Újra repülhetnek a Boeing 737 MAX-ok, a Ryanair máris rendelt 75 gépet

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

A hétvégére lehet megállapodás a Brexitről?

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja

Menczer: Hamarosan megérkezhet egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja