szerző:
Windisch Judit - Kovács Panka
Tetszett a cikk?

Elejtett információkból lehet felfejteni, kik járhatnak jól a raktárkoncertekkel.

Elejtett Facebook-posztokból egyre többet tudni arról, kik járhatnak jól a kormány által meghirdetett raktárkoncertekkel. Az állam legalább 150 koncert megrendezését támogatja, ahol

a hazai könnyűzenei élet szereplői profi technika és a saját stábjuk segítségével játszhatják el dalaikat

– mondta még augusztus elején Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A zenészek és háttéremberek kiemelkedő gázsit kapnak, "a professzionális fény- és színpadtechnikáról, illetve a produkció felvételéről és közzétételéről pedig – a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálásával – az Antenna Hungária gondoskodik" – tette hozzá.

Ehhez képest volt meglepő, hogy a raktárkoncertek megvalósításában részt vesz a Lounge Group, amely cégcsoport a több 10 milliárdos kormányzati megbízásokat sorozatban elnyerő Balásy Gyula cégcsoportja. Azt, hogy részt vesznek a raktárkoncertek rendezésében, a saját Facebook-oldalukon árulták el.

A hamarosan induló Raktárkoncert koncertsorozat megvalósításán dolgozunk, az előkészületek már nagyban folynak....

Közzétette: Lounge Group – 2020. augusztus 24., hétfő

A Lounge Group több céget fed le, ide tartozik a Lounge Design, a kormányhirdetésekre szerződő New Land Media, a Lounge Communication, a Media Dynamics és a Moonlight Event. Nem tudni, hogy ezek közül melyik vesz részt a raktárkoncertek lebonyolításában, a cégek leírásából is nehéz ezt kikövetkeztetni. Még a kevésbé ismert Moonlight Event a legesélyesebb, amely rendezvények megszervezésével és lebonyolításával foglalkozik.

Ennél egy fokkal testhezállóbb a feladat a Visual Europe Group számára, amelynek több mint 15 éves tapasztalata van fix rendezvényhelyszínek üzemeltetésében, egyedi rendezvények tervezésében és lebonyolításában. Saját bevallásuk szerint mára a rendezvénypiac egyik legnagyobb szereplőjévé váltak.

A cég neve onnan lehet ismerős, hogy a Várgondnokság korábban kizárólagos szerződést kötött a csoporthoz tartozó Visual Europe Zrt.-vel a Várkert Bazárban lebonyolított rendezvények hangosítására és vizuáltechnikájának biztosítására. (Itt tartja Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelőket, de az Orbán Ráhelhez köthető divatbemutatókat is ott tartják.)

A cégben egy ideig benne volt Garancsi István, a NER egyik kegyeltje a Garangold Kockázati Tőkealapon keresztül, és több céges áttéten át jelen pillanatban is résztulajdonos Hernádi Zsolt MOL-vezér.

Azt, hogy ez a cég is szerepet kapott a raktárkoncertekben, egy Ripost-videón vettük észre, ahol a keverőpultnál a cég pólóit viselő emberek láthatók.

©

A jelek szerint amúgy a saját tábor felé a Riposton népszerűsíti a kormányzat a raktárkoncerteket, hiszen a lap exkluzív információként számolhatott be arról, hogy az első koncertet Keresztes Ildikóval vették fel, aki tökéletesnek értékelte a körülményeket.

Megkerestük a Lounge Groupot és a Visual Europe Groupot, hogy milyen szerepük van a koncertekben, kikkel kötöttek szerződést erre és mennyi pénzt kapnak a munkáért. Az e-mailekre egyikük sem reagált még. A megkeresésekkel párhuzamosan ugyanerről közérdekű adatigénylést adtunk be a Miniszterelnöki Kabinetirodának, az Antenna Hungáriának és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is, amire legkorábban két hét múlva kaphatunk választ.

A koncerteket az Antenna Hungária egyik raktárában veszik fel, amit streamelnek majd. A már említett Ripost-videóban nyilatkozó Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mögött feltűnő szponzorfalról kikövetkeztethető, hogy a MindiGO TV biztosítja majd a közvetítést. Az online streameléssel foglalkozó szolgáltatás mögött az állami kézben lévő Antenna Hungária áll, ami amúgy szintén pórul járt a járvány miatt, hiszen ők rendezték volna 1,3 milliárd forintért a tűzijátékot, amely végül elmaradt.

Noha ezeket az információkat úgy kellett összeszedegetni, a fellépők kiválasztása ehhez képest átláthatóan zajlott. A projekthez kapásból a nevét adta többek között Demjén Ferenc, Balázs Fecó, Tóth Vera, Tóth Gabi és a Tankcsapda (legalábbis a kormányszóvivő őket említette név szerint augusztus elején), a többieket pedig az alapján választották ki, hogy hány – végül elmaradt – fesztiválra volt a nyáron szerződésük.

Ugyanakkor zenészoldalról ismét csak nagy titokzatosság veszi körül a koncerteket: vagy maguk sem tudnak semmit, vagy annyira szigorú a szerződésük, hogy nem beszélhetnek. Több olyan zenésszel is beszéltünk, akik Facebookon próbálják követni a fejleményeket, és mindössze annyit tudnak, hogy szerepelnek a megsegített zenészek listáján. Az esemény hivatalos Facebook-oldalán viszont még semmit nem találnak, az csak kedden indult.

Az biztos, hogy a koncerteket nagyjából akkora stáb intézi, amekkorát egy hagyományos fesztiválon is láthatunk egy színpad körül, kamerákkal együtt. Tudomásunk szerint a zenekarok vihetik a saját embereiket, tehát nemcsak a zenészek vannak kisegítve, hanem a háttérszemélyzetek is, a szervezők pedig kifejezetten kérték az előadókat, hogy hozzák a megszokott embereiket. Ez tehát a roadokat és a technikusokat jelenti.

Hogy egy zenekar stábja mekkora, az nyilván a zenekartól függ: egy kisebb produkció 2-3 kiegészítő emberrel is elfut, a legnagyobbak húsznál is többet foglalkoztatnak. A jelenleg a magyar krémet képviselő Majka például 24 fős stábot foglalkoztatott 2019-ben a fellépésein.

(Kiemelt kép: Facebook / Raktárkoncert)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson