szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lakosság viszonylag sok eurót vett, mikor 345 forinton volt az árfolyam, és sok pénz került a bankszámlákra.

A háztartások értékpapír-állománya csökkent a hetedik hónapban, ami annak volt köszönhető, hogy mintegy 65 milliárd forintnyi értékpapírt adtak el a piacon úgy, hogy nem vásároltak helyette mást – írja a Napi.hu a jegybank által nyilvánosságra hozott adatok alapján. A pénz részben a betétszámlákon landolhatott, amelyek viszonylag nagy összeggel, csaknem 156 milliárd forinttal gyarapodtak.

A lakossági értékpapírpiac vesztese júliusban az állampapír lett. Ez nem meglepő, a hetedik hónapban ugyanis csaknem 500 milliárd forintnyi hosszú lakossági állampapír járt le a folyamatosan cserélődő Egyéves Magyar Állampapírok mellett. Ezek döntő része ugyan intézményi befektetőknél volt, amelyek nem vásárolhattak újabbakat helyettük, de az MNB adatai szerint a kisbefektetők is más helyet kerestek a pénzüknek.

A háztartások ugyanis júliusban több mint 102 milliárd forintnyi állampapírt váltottak vissza, amiből 40 milliárd hosszú lejáratú kötvény volt. Rövid lejáratú kötvényből ennél is többet, bő 65 milliárdnyit váltottak vissza, az egyetlen állampapír, ami jól fogyott, a devizakötvény volt. 345 forint alatti euró mellett abból is bespájzolt a lakosság újabb 3,2 milliárd forintnyit. Ennek köszönhetően a háztartások teljes magyar állampapír-állománya 9580 forintra csökkent július végére.

A lakosság a 345 forint körüli szintre süllyedő euró-forint kurzus idején több mint 45 milliárd forint értékben vett külföldi fizetőeszközt. Ebből persze sokan a nyaralást is finanszírozhatták, akik végül mégsem maradtak Magyarországon.

Márpedig az államnak nagy szüksége van rá, hogy minél több állampapírt vásároljon a lakosság. A Pénzügyminisztérium a járványügyi készültségek fenntartása, valamint újabb gazdaságvédelmi intézkedések miatt augusztus végén módosította az államháztartási hiánycélt, a tárca bejelentése szerint a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is megváltoztatta az idei finanszírozási tervét, 1710 milliárd forinttal 1890 milliárd forintról 3600 milliárd forintra emelte az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányára vonatkozó előrejelzését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Nem árulják el, hányszor használta Szijjártó a rendőrség helikopterét

Orbán nem lesz ott a Puskásban a Szuperkupa-döntőn

Orbán nem lesz ott a Puskásban a Szuperkupa-döntőn

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány

Vidéki városokban lendülhet be még jobban a járvány