szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Debrecen és Veszprém is a drágább városok között van.

Magyarország két, egymástól legtávolabb eső nagyvárosa áll az ingatlanpiaci árlista élén – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb felmérésből, amelyben a cég elemzői a vidéki települések téglalakásainak és családi házainak árait hasonlították össze.

A keleti országrész központja és a nyugati határszél kapuja vezeti az ingatlanpiaci árlistát: a téglalakások átlagos négyzetméterára a nagyobb városokban 331 ezer forint volt idén. Az idei eladások alapján Debrecen bizonyult a legdrágábbnak (457 ezer Ft/m2), amelyet Sopron követ (420 ezer Ft/m2-es árral), míg a harmadik legdrágább város Veszprém (392 ezer Ft/m2). Ugyanakkor a listavezetők mögött azért hasonló fajlagos árak voltak jellemzőek még Szegeden, Kecskeméten és Székesfehérváron is.

A négyzetméterárak mellett az abszolút árak is sokatmondóak: ebben a tekintetben is Debrecen a legdrágább, itt átlagosan 26 millió forintot fizettek egy téglalakásért, de ezt az átlagárat Székesfehérvár és Veszprém is megközelítette. Ugyanakkor Sopronban egy lakáshoz ennél valamivel olcsóbban, 24 millió forintos középértéken is hozzá lehetett jutni. Kecskeméten és Szegeden átlagosan 21 millió forintba került egy lakás.

A panellakások átlagos négyzetméterára 308 ezer forint volt idén. A legdrágább városok között a panellakásoknál kisebb különbség mutatkozott, mint a téglalakások esetében. Ebben a szegmensben Székesfehérvár lett az első (412 ezer Ft/m2), Sopron a második (405 ezer Ft/m2), míg Debrecen csak a harmadik (396 ezer Ft/m2).

Az eladási árakat tekintve kissé módosul a lista: a legtöbbet átlagosan Sopronban fizettek egy panellakásért (22,5 millió forintot), csak kicsivel olcsóbb Debrecen (22 millió) és Székesfehérvár (21 millió). A többi városban 20 millió forint alá esett a panelek középértéke (19-17 millió forint).

A családi házak átlagos négyzetméterára idén 242 ezer forint volt. Ez a legalacsonyabb fajlagos árat jelenti a három használt lakástípus közül. Ebben a szegmensben ugyancsak Sopron a legdrágább (450 ezer Ft/m2), de az ezüstéremre bejelentkezett Érd (370 ezer Ft/m2), amit Debrecen követ (324 ezer Ft/m2) az átlagárakat nézve. A többi nagyobb város ezektől jelentősen elmaradt. Érden átlagosan 41 millióba került egy családi ház, míg Sopronban 38 milliót fizettek ezért. De Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen is meghaladta az átlagos vételár a 30 millió forintot. Érdekesség, hogy ezen a listán Debrecenben nem szerepel olyan előkelő pozícióban, ott 27 millió a középértéke egy családi háznak, mivel az értékesített családi házak alapterülete kisebb volt más városokban lévőknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Mégis miért teszik ezt magukkal a balett-táncosok?

Mégis miért teszik ezt magukkal a balett-táncosok?

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával