szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig több, mint három hónap maradt, hogy az EU és Nagy-Britannia megegyezzen a bankokkal kapcsolatos szabályokról, ha ez nem történik meg, akkor sok bank abbahagyhatja a külföldön élő brit állampolgárok kiszolgálását.

Több ezer külföldön élő brit vesztheti el a bankszámláját az én végén, ha addig nem jut el megállapodásig Nagy-Britannia és az EU - írta a The Guardian. A Lloyds, a Barclays és a Coutts arra figyelmeztette az ügyfeleit, hogy december 31-én lejár a Brexit utáni átmeneti időszak, amíg a régi szabályok az érvényesek, ha pedig addig nem lesz egyezség az unió és Nagy-Britannia kapcsolatáról, az ügyfelek elveszthetik a számláikat.

Ha nem lesz december 31-ig megállapodás, akkor a brit pénzintézetek egész más szabályok szerint nyújthatnak szolgáltatásokat külföldön. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ne lehetnének ott jelen, de a harmadik országokra vonatkozó, gyakran nagyon szigorú szabályok szerint működhetnek tovább külföldön, és országról országra változhat, hogy épp milyen szolgáltatásokat kínálhatnak. A gyakorlatban pedig ez sok banknál azt jelentené, hogy meg sem éri fenntartani a külföldi szolgáltatásokat és több tucat ország banki szabályozásainak próbálni megfelelni. A múlt héten például a Holland Nemzeti Bank erősítette meg, hogy a brit bankok nem vehethetnek folyó- vagy megtakarítási számlát cégeknek Hollandiában.

Több bank azt jelezte, hogy még vizsgálják a lehetőségeiket. Eddig egyedül a HSBC közölte, hogy nemzetközi bankként továbbra is kiszolgálnák az EU-ban élő briteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

A magyaroknak bejön az EU-járványkezelése

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Őrizetbe vették a szlovák különleges ügyészség vezetőjét

Orbán általános maszkviselést akar

Orbán általános maszkviselést akar