szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Különös adókockázatot rejt a home office, a magyar törvények pedig nem készültek fel arra, hogy hirtelen sokan szeretnének otthonról dolgozni.

Adókockázata is lehet a home office-nak, ha kellő körültekintés nélkül tervezik meg, ráadásul sok hiba utólag nem is javítható – erre hívta fel a figyelmet az EY.

Egy ügyben a Kúria megállapította, hogy mivel a cég ügyvezetője otthonról dolgozott, az otthonából végzett banki műveletek és a postai levelezés már olyan tevékenységnek minősülnek, amelyek miatt a lakása önálló telephelynek minősült. Egy másik esetben azt mondta ki a Kúria, hogy a külső helyszínen foglalkoztatott egyetlen adminisztrátor munkavégzése is tartós üzleti tevékenységnek minősül, és ez adókötelezettséget is jelent.

Ennek azért van jelentősége, mert a telephely árbevétele után a társaságnak helyi iparűzési adót kell fizetnie. Ilyen esetben lényegtelen, hogy a vállalkozás Budapesten a teljes bevétele után befizetett-e helyi iparűzési adót, mert a hiányt, a bírságot és a késedelmi pótlékot ettől függetlenül megállapíthatja az adóhatóság – hívta fel a figyelmet az EY.

Külföldön már van rá példa, hogy speciális megállapodások születtek a járvány idejére. Magyarországon még nincs olyan áthidaló megoldás a helyzet kezelésére, ami csökkentheti a vállalatok adminisztrációs terheit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál

300 koronavírus-fertőzött van a máltai szeretetszolgálatnál

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

Kinevezték a polgári hírszerzés új vezetőjét

10 ütős Feldmár-idézet

10 ütős Feldmár-idézet